Dr. Milinović: “Bestijalne laži Stjepana Ćaćića!“

1

Redovna, 19. po redu sjednica Županijske skupštine, održana u Gradskoj vijećnici grada Gospića pod predsjedanjem dr. Darka Milinovića imala je ukupno 26 točaka. Prvi dio vremena Skupštine bio je posvećen Aktualnom satu na kojemu su vijećnici postavljali pitanja, a na koja je odgovarao župan Milan Kolić. Marijana Šuljića (HSLS) zanimala je dinamika izgradnje marine u luci Novalja. Odgovor je dao župan Milan Kolić.
-Grad Novalja je u svoj PPU uvrstila izgradnju marine. Grad Novalja je izradila projektni prijedlog, ali na javno izlaganje nije pozvala nikoga iz Ličko-senjske županije. Nadam se da će uskoro biti ispoštovani sve redovni koraci u ovakvome postupku jer će Županije za ovaj resurs dobiti koncesiju na 20 godina. Tražili ste moj osobni stav i stav naših stručnih službi, ali to ne možemo učiniti dok ne dobijemo na uvid detalje ovoga projekta, rekao je župan Kolić. Antu Franića (HSLS) zanimalo je financiranje suradnika u nastavi kojima, navodno, kasni isplata plaća. Župan Kolić:
-Pitanje je vrlo korektno, ali je pogrešno locirana institucija kriva za neisplate tih plaća. Naknade za suradnike u nastavi treba se isplaćivati iz sredstava Socijalnog EU fonda, na čiji smo natječaj aplicirali zahtjev 1.264 430 kuna. Od tih odobrenih sredstava za 2015. godinu do danas je isplaćeno samo 250 tisuća kuna. Podsjećam da mjesečni iznos plaća suradnika u nastavi iznosi 120 tisuća kuna, kazao je župan. Nezavisni vijećnik Stjepan Čačić zatražio je odgovor u svezi nenamjenskih proračunskih sredstava, a pitanje je temeljio na cca. 300 tisuća kuna proračunskih sredstava za ugašeni Hrvatski radio-radio Gospić. Župan Kolić je u prvom dijelu odgovora istaknuo kako će se korištenje sredstava za ovu namjenu prezentirati u godišnjem izvješću o izvršenju proračuna Ličko-senjske županije. Kako je istaknuo, nad radio Gospićem u ovom se trenutku provodi stečaj, nakon čega bi se trebao pokrenuti radio s gradskom koncesijom, kako građani ne bi bili uskraćeni za ovaj vid informiranja. Stjepan Čačić nije bio zadovoljan odgovorom župana Kolića, tražeći odgovore na mnoga pitanja, a između ostaloga zadnje izvješće o radu radio Gospića.
Ponovni prigovori S. Čačića bili su vezani uz donošenje Odluke o proglašenju Nikice Valentića počasnim građaninom Ličko-senjske županije. Čačić se zapitao koliko to radnih dana ima predloženi Valentić u ovoj županije. Na ovo se osvrnuo predsjednik Skupštine dr. Milinović.
-Podsjetit ću vas da je počasni građanin Ličko-senjske županije prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Nikica Valentić je bio ratni premijer koji je u najtežim trenucima Domovinskog rata snažno lobirao za Hrvatsku i sa svojim suradnicima uspijevao, unatoč embargu, nabavljati oružje i opremu neophodne za obranu Hrvatske!
Tijekom glasovanja o ovom prijedlogu suzdržani su bili samo vijećnici SDP-a i S. Čačić. Javna priznanja dodijeljena su: Osnovnoj Školi „Anž Frankopan” Kosinj, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Brinje, Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Alenke Čačić iz Gospića, trgovačkom društvu Adrialin d.o.o. Senj, Ženskoj klapi „Senjkinje” i Senjskoj ligi protiv raka, dok je dobitnik godišnje nagrade Strukovna škola Gospić.
Nezavisnog vijećnika S. Čačića zasmetalo je što Odbor za javna priznanja nije prihvatio njegov prijedlog o posthumnom javnom priznanju novinaru Josipu Cvitkoviću iz Otočca. Predsjednik Skupštine dr. Darko Milinović je ustvrdio kako je bestijalno, netočno i nemoralno tvrditi da je Čačić razgovarao s nekim od obitelji Cvitković i dobio odobrenje da Čačić njihovog pokojnog oca i supruga predloži za županijsko javno priznanje. Stjepan Čačić je istaknuo svoje zgražanje na ove riječi.
-Znam dobro s kim sam razgovarao od članova uže obitelji Cvitković i tko mi je dao to odobrenje. Bio je to Boris Cvitković, sin pokojnog Josipa Cvitkovića, zaključio je S. Čačić.
Odmah nakon svršetka Županijske skupštine kontaktirali smo Borisa Cvitkovića.
-Niti mene, niti bilo koga od naše uže obitelji nitko nije izravno kontaktirao u svezi javnog priznanja za mojega pokojnog oca. Upit nam je proslijeđen nešto ranije, ali preko posrednika, a ne izravno. Na taj način ne želimo komunicirati. Danas me nazvao g. Stjepan Čačić i pitao me u svezi ovoga. Odgovorio sam kako nije način da nas se o ovom pitanju konzultira preko posrednika, na što se on opravdao kako tada nije imao moj broj mobitela. Pitam se kako je moj broj dobio danas!?!

M. S.