Dragica Vukelić:“Ljubav prema zavičaju nemoguće je ugasiti“

0

Glazbeno-književna tribina pod nazivom “Sokolovi u mojoj duši” okupila je sinoć u dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ u Gospiću publiku istančana sluha za kulturne sadržaje. U glazbenom programu sudjelovala je pjevačica Ana Žagar & Ličke drvosječe, a u književnom dijelu programa predstavljena je podosta osebujna knjiga autorice Dragice Vukelić, čileanske književnice hrvatskih korijena.

Večer je bila prošarana nostalgijom, tugom, vjerom i ustrajnošću našeg čovjeka koji daleko od Domovine nastoji oteti zaboravu mnoge lijepe i ružne trenutke dijelova svojega života. Dragica Vukelić rođena je i odrasla u Čileu gdje je provela najveći dio svojega života. U knjizi „Sokolovi u mojoj duši“ pomno je zapisivala mnoštvo crtica života prenesenim iz razgovora s ocem Josom, Kosinjaninom koji je u turbulentnim vremenima poraća, nakon II. svjetskog rata morao napustiti svoj Kosinj i bolji život potražiti u Čileu. Ljubav prema zavičaju nikada nije usahla, a kći Dragica je u ovoj knjizi satkala čileansko-hrvatsku simbiozu očeva života i utjecaja na svoju obitelj.

Oglas

Dragica Vukelić je u Čileu zasnovala svoju obitelj, ali ljubav prema Kosinju i Lici natjerali su je da 1989. godine po prvi puta dođe u Kosinj i osjeti ljubav prema očevom zavičaju, kao i u pjesmi koju smo čuli o dunjama koje unatoč ljudskim kataklizmama uporno daju plod.

Ovu tribinu pomogla je Udruga Collegium Hergešić-Odeon Zagreb, a uz autoricu tribinu je vodila dr. Vesna Matić, moderirala je književnica Tuga Tarle. Autorica Dragica Vukelić je tijekom obraćanja publici i kazivanja fragmenata knjige trebala pomoć prevoditeljice Ane Dumančić.

Među publikom sinoć je u Gospiću bio i Pave Vukelić, Zagrepčanin ličkih korijena, inače ugledni poduzetnik, osvjedočeni humanitarac i neumorni lobist neraskidivo vezan uz Liku i Ličane.

L. O.