Drveni lanac od 14 metara

1

ČOVIĆI – Na zadnjem sajmu ličkih proizvoda «Lika u fokusu» održanom na Plitvičkim jezerima među stotinama eksponata najveću je pozornost posjetitelja plijenio-drveni lanac. Ovaj raritet izradio je Stipo Zeko(55), prognanik iz Novog Travnika koji se nakon rata skrasio na bratovu imanju u Čovićima.

– Cijeloga života radim s drvetom, pripovijeda nam skromni Stipo. Ovaj sam lanac radio skoro dvije godine. Nema tu spojeva, niti ljepila-sve je izrađeno od jednog komada drveta. Lanac je dužine zamalo 14 metara i da me nije omela jedna nepravilnost u javorovom deblu bio bi to svjetski rekord. Ovako je moj lanac samo treći na svijetu ovakve vrste po Guinessovoj knjizi rekorda, pomalo razočarano govori samouki umjetnik koji u drvetu radi mnoštvo skulptura, ukrasnih predmeta pa čak i različite igračke u bocama. U svoj hobi utkao je Stipo tisuće sati rada, puno strpljenja i najviše ljubav jer mu materijalna korist nije važna.

– Ono što napravim najčešće poklanjam, ili dajem u zamjenu za posebne alatke i noževe za rezbariju. Kako da odredim pravu cijenu skulpture koju sam radio mjesecima?-pita nas u čudu.

Marljivi Stipo po danu radi na obližnjoj pilani, a svaki svoj slobodni trenutak opet posvećuje drvetu. Kaže nam: Drvo je poseban materijal. Dok ga držim u rukama osjećam ga kao nešto posebno i lijepo, nešto čemu nema premca!

M. S.