Edukacija za spašavanje života: Policijski službenici i vatrogasci uče o defibrilatorima

Današnji dan bio je poseban za policijske službenike Policijske uprave ličko-senjske i vatrogasce Javne vatrogasne postrojbe Gospić. Djelatnice Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije proveli su edukaciju za prepoznavanje simptoma srčanog zastoja i pružanje prve pomoći uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), u sklopu programa „Pokreni srce – spasi život“.

Edukacija nije bila samo usmjerena na prepoznavanje simptoma i uporabu AVD-a. Uključivala je niz vitalnih znanja i vještina koje mogu doslovno spasiti život, poput postupaka za hitne slučajeve, oživljavanje, postupak sa stranim tijelom u dišnom putu, zaustavljanje krvarenja, zbrinjavanje ozljeda i imobilizaciju.

Nastavak ispod oglasa

Program “Pokreni srce – spasi život” pokrenut je s ciljem da se poveća stopa preživljavanja u slučajevima srčanog zastoja. Naime, procjenjuje se da danas manje od 10 osoba od 100 preživi srčani zastoj. S ovom inicijativom, namjera je udvostručiti tu brojku, kako bi iznenadni srčani zastoj preživjelo 50 od 100 osoba.

Važnost edukacije policijskih službenika i vatrogasaca ne može se dovoljno naglasiti. Budući da se svakodnevno susreću s rizičnim situacijama, ključno je da su dobro upućeni u postupke pružanja prve pomoći, oživljavanja i uporabe AVD-a. S ovim znanjem i vještinama, bit će sposobni brzo prepoznati hitne situacije i pravodobno pružiti pomoć, potencijalno spašavajući živote u procesu.

L.O.