EU pred raspadom, Irska na rubu bankrota

0
DUBLIN – Kamatne stope po kojima se vlada u Dublinu zadužuje na međunarodnim burzama dostigla je proteklih nekoliko dana rekordnu razinu.

Opća je ocjena da je to znak kako investitori smatraju da je Irska na rubu nesolventnosti i da će se morati obratiti Europskoj uniji ili Međunarodnome monetarnom fondu za pomoć, drugim riječima da je zemlja na rubu bankrota.

Neki bankari čak misle da je Irska u gorem položaju od Grčke koja je ranije ove godine bila prinuđena uzeti novac iz Europskoga stabilizacijskog fonda, izvještava BBC.

Oglas

U Irskoj je na pomolu financijska oluja koja bi mogla otpuhati ne samo gospodarstvo te zemlje već i ugroziti zajedničku europsku valutu – euro.

Europska komisija i njezin predsjednik Jose Manuel Barroso uspjeli su smiriti grčku krizu prije pola godine. No, samo tjedan dana nakon što je, slično kao u slučaju Atene, s optimizmom govorio o stabilizacijskom programu vlade u Dublinu i mogućnosti da se sama, bez pomoći Bruxellesa, izvuče iz krize, Barrosov ton se promijenio.

Njegova izjava da je Europska unija sada spremna podržati vladu u Dublinu ako se ukaže potreba, nimalo nije iznenadila bolje poznavatelje situacije u Irskoj.

U uvjetima u kojima zbog straha da će Irska, ali i Portugal, morati zatražiti podršku Europske unije, počele su padati vrijednosti dionica na burzama diljem svijeta. Euro je pao na najnižu vrijednost u odnosu na američki dolar u posljednjih šest mjeseci.

Pet najvećih europskih vlada pokušalo je smiriti ulagače zajedničkim priopćenjem da uvjeti pod kojima su kupili obveznice vlada neće biti promijenjeni, odnosno da je njihov novac siguran.

Usprkos takvom uvjeravanju, mogućnost da dužnička kriza eurozone ulazi u drugu opasnu fazu, samo šest mjeseci nakon masivne intervencije u Grčkoj u kojoj je Njemačka bila najveći donator, ostaje realna i ovisi od nepredvidivih faktora.

BBC/R.S.