FESTIVAL DEMOKRACIJE – Priopćenje za medije

0

I nakon puna tri tjedna trajnog prosvjeda za demokraciju javne televizije, prosvjednici predvođeni neumornom braćom Krčmarek i dalje ostaju odlučni u namjeri da ova svojevrsna opsada Prisavlja potraje sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Prosvjednici smatraju da državljani RH moraju putem javnih medija,( a pogotovo onih u vlasništvu države, poput HRT-a) biti objektivno informirani o svim važnim pitanjima. Donosimo u cijelosti najnovije priopćenje organizatora.

Ostajemo pred HRT-om dok ne postignemo cilj – noćni program za javnu raspravu i program o udrugama građana. Pozivamo sve one koji misle da javni mediji trebaju biti javni i objektivni te dostupni svim strankama,udrugama,klubovima i pojedincima, kao i one koji  imaju ideje od općeg društvenog interesa, da nam dođu dati usmenu i pisanu podršku ili ako nisu u mogućnosti doći , da pošalju pisanu podršku za ovaj naš festival demokracije o slobodi javnih medija.

Kao što gore piše, otvoreni smo za suradnji i sa političkim strankama, što ne znači da se bavimo politkom, nego umrežavamo sve grupacije i pojedince u navedenim zahtjevima. Smatramo da je ovo najvažniji korak za stvaranje poštenije budućnosti, jer nam je orijeko potreban slobodan medij za objektivnu raspravu o našoj budućnosti, kao i za raspravu o EU, o pravima i položaju radnika,o našim prirodnim resursima, o  našoj industriji i imovini. Hrvatska i hrvatski narod moraju sami upravljati i sami odlučivati, u sklopu nezavisne  i suverene države.

ZAHTJEVI PROSVJEDNOG SKUPA:

–Objektivna i javna rasprava ZAŠTO DA I ZAŠTO NE U EU-tražimo da se osiguraju specijalizirane emisije i pozovu ljudi koi se ozbiljno bave tematikom EU , uz pošten omjer onih koi zastupaju EU i onih koji nezastupaju kao i publike.

–Da se noćni program HRT-a (sada su samo reprize) stavi u službu građanskih inicijativa,da se promoviraju razne građanske akcije kao i udruge građana koji nemaju mogućnost obavještavati građane o svoim aktivnostima. Ovaj prjedlog smo već davno predali mjerodavnim u HRT-u,vladi i saboru R.H.

Jedino nam je odgovorio urednik HRT-a i to smiješnom izjavom da se on ne bavi tim prijedlozima i našim pravima.

–Da se na internetskoj stranici HRTea objavljuju cjelokupni sadržaji pregovaračkih poglavlja.

–Da se na internet stranici HRTea objavi prevedeno zakonodavstvo EU.

–Da se na HRTeu konačno provede rasprava o važnim životnim pitanjima–

–Zaštita pitke vode i ostalih resursa.

– Govor o temama: korporativni kapitalizam i dužničko ropstvo.

–Nezavisni programi za opstanak i oporavak hrvatskog društva,socijalno zapošljavanje, i novi koncept održive suverene hrvatske.

–Praćenje aktivnosti udruga građana i njihove aktivističke borbe za bolje hrvatsko društvo.

–O svim nabrojenim točkama bi prava javna televizija naroda , trebala voditi računa i prije najavljenih prosvjeda i izraza nezadovoljstva svoih predplatnika. No kako smo svi svjedoci da se ova ustanova godinama oglušuje na naše apele izahtjeve običnih građana.ODLUČILI SMO SE NA OVAJ TRAJNI PROSVJED SVE DOK SE NAŠI ZAHTJEVI OZBILJNO NE RAZMOTRE I UVAŽE, ŠTO VODSTVO HRT-a IMA OBVEZU PO USTAVU RH.

 

Dubravko i Siniša Krčmarek

Kosnica 44

10410 Velika gorica