U dvorani Kulturnog centra Općine Brinje održana je večeras svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu proslave Dana općine i blagdana Velike Gospe. Među brojnim gostima, prijateljima Brinja svečanosti su nazočili župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, general Mladen Markač, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Dubravka Valčić Uzelac, izaslanik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske pukovnik Tihomir Paulić,  načelnik općine Jasenice i predsjednik Udruge općina RH Martin Baričević, općinski vijećnici, gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, predstavnici policije, udruga i mnogi drugi.

U uvodnom dijelu svečanosti, goste je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Općine Brinje Ivan Perković.

Nastavak ispod oglasa

-Želim vam dobrodošlicu u naše Brinje i da se osjećate ugodno na našem današnjem programu, kazao je Perković.

Općinski načelnik Zlatko Fumić u svom govoru je podsjetio na sve one probleme i teškoće s kojima se susreo kada je došao na mjesto općinskog načelnika, te sve ono što je u zajedničkim naporima sa općinskom upravom uspio riješiti.

-U trenutku kada sam preuzeo ovu dužnost, preuzeo sam teret na svoja leđa, kojim smjerom će ova općina ići. Naslijedili smo financijske poteškoće, neriješene imovinsko pravne odnosi, narušenu međuljudski odnosi, nesređena projektna dokumentacija.. Da se u tom trenutku nisam bio spreman boriti s navedenim problemima ne bi se nikad kandidirao za ovu dužnost. Od prvog dana mandata veliku pozornost posvetili smo pripremi projektne dokumentacije i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.Danas je situacija drukčija, imamo sređene i izbalansirane financije, kazao je Fumić.

Od ostvarenih projekata Fumić je izdvojio izgradnju Kulturnog centra vrijednosti 2,5 milijuna kn, Vatrogasnog doma 3 milijuna kn, sanaciju i zatvaranje neopasnog otpada „Javorov vrh“ 7,3 milijuna kn, nabavku komunalne opreme 200 tisuća kuna, obnovu stare zgrade policije 600 tisuća kn, modernizaciju nerazvrstanih cesta Draženovići, Lučani i Proklike 950 tisuća kn, izgradnju parkinga dječjeg vrtića 170 tisuća kn, provedbu projekta „Zaželi“ 1,7 milijuna kn, prijevoz starijih osoba 100 tisuća kn, postavljanje led rasvjete u Križpolju i Jezeranama u iznosu od 200 tisuća kuna…

-Sufinanciramo promjenu krovišta na Domu zdravlja s 300 tisuća kuna, i upravo smo sada potpisali novi sporazum sa Županijom, gdje idemo s obnovom fasade u uznosu od 1,1 milijun kuna. Dobili smo 500 tisuća kuna od države, a ostatak je podijeljen 70% županija, a 30% općina Brinje. Ovim putem se želim zahvaliti županu Milinoviću i županiji na tome što ulažu u ovu općinu. Hvala vam na ovome…. U planu imamo rekonstrukciju doma u Lipicama vrijednosti 738 tisuća kn, rekonstrukciju centralnog groblja 4 milijuna kn, izradu projektne dokumentacije za šetnicu na jezeru Brodić 100 tisuća kn, te izradu projektne dokumentacije za cestu u Draženovićima u vrijednosti od 180 tisuća kn. Pred nama je još puno zadataka. Imamo znanja, volje i upornosti i u razumnom roku realizirati ćemo svaki od zacrtanih ciljeva. Osobno sam uvjeren da sam dosadašnjim radom pokazao kako smo vrijedni povjerenja naših građana i želim poručiti da nećemo odustati od nastojanja i ciljeva koje smo si zadali i koje namjeravamo provesti do konačne realizacije na dobrobit svih građana naše općine, zaključio je načelnik Zlatko Fumić.

Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović nije krio zadovoljstvo što se u manje od dva tjedna ponovno nalazi u općini Brinje.

-Moja zahvala ide svima vama na onome što ste dali u stvaranju Domovine. Vi, vaše bake, očevi, djedovi, i oni koji su dali živote na oltar Domovine. Što se tiče nedavne povijesti, zahvaljujem se svim Brinjacima, koji su su stali na stranu ponosa, na stranu istine i na stranu boljitka Ličko senjske županije u ono vrijeme kada se htio rušiti proračun s čim ne bi mogli financirati županijske projekte. Jedan od onih koji je shvatio i stao na stranu donošenja proračuna je baš načelnik Fumić. Hvala vam svima na potpori, ja sam uvjeren da sam kroz svoj rad pokazao što znači biti ličko-senjski župan, isti i prema Donjem Lapcu, Otočcu, Gospiću, Novalji ili Senju” rekao je Milinović.

Milinović je naglasio kako će Općina Brinje i načelnik Fumić imati njegovu punu podršku u svim projektima koji se provode.

“Spomenut ću samo županijska sredstva koja su izdvojena za ovu općinu. Dakle 1,5 milijun kuna, odnosno 700 tisuća kuna vlastitih sredstava za obnovu Doma zdravlja, danas smo potpisali 400 tisuća kuna sa razine županije, 200 tisuća kuna za obnovu škole i 100 tisuća kuna za obnovu Vatrogasnog doma. Ako i jedan dio Hrvatske zaslužuje posebni zakon, posebne uvjete, onda mislim da su to dijelovi gorske hrvatske, dalmatinske zagore, Ličko-senjske županije, Cetinske krajine…. Prije samo 90 godina ovdje nas je bilo 200 tisuća, a sada nas ima tek 50 tisuća. Poruka ovoj Vladi je da ćemo tražiti sve što nas sljeduje. Županija unatoč ovoj gospodarskoj krizi i dalje je financijski stabilna, i u rebalansu proračuna osigurali smo dodatnih milijun kuna pomoći, upravo onim općinama koje imaju fiskalne poteškoće. Imamo milijun kuna gdje ćemo kroz posebne programe ponovno sufinancirati sa određenim postotcima sve projekte, od Donjeg Lapca pa do našeg ponosnog uskočkog grada Senja, kazao je Milinović.

Načelnik Zlatko Fumić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Perković tradicionalno su uručili javna priznanja Općine Brinje. Za iznimne zasluge i doprinos u promicanju općeg napretka i ugleda župe i općine povelju počasnog građanina dobio dugogodišnji župnik Pejo Ivkić.  Za osobite zasluge na promidžbi brinjskoga kraja javno priznanje -zahvalnicu dobio je Marko Perković. Za iznimne rezultate u razvoju lokalne zajednice na području društvene djelatnosti javno priznanje – povelja pripala je udruzi žena “Pavenka”.

L.O.