Gačanski konopaši i konopašice pobjednici „Gačanskog turnira starih športova“

U Otočcu je u subotu održana hvale vrijedna športska manifestacija, ne tako česti športski događaj, „Gačanski turnir starih športova“, koji je osim domaćih natjecatelja okupio i nekoliko ekipa iz drugih krajeva Lijepe naše.
Sve zahvale na iznimno kvalitetnoj organizaciji idu Gradu Otočcu, Turističkoj zajednici Grada Otočca i naravno onima koji su sve ovo pripremili, Gačanski konopaši i konopašice. Ovu je športsku manifestaciju, koja se održavala u paviljonu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Otočca Slaven Prpić koji je iskazao zadovoljstvo što se ovakva manifestacija po prvi puta održava u Gradu Otočcu za što je posebnu zahvalu uputio „Gačanskim konopašicama“ pod vodstvom Davora Oreškovića – Kuzmana i Ivani Prpić – Šućinki. Čestitao je na trudu, izvrsnoj organizaciji, iskazavši zadovoljstvo što na turniru sudjeluju ekipe iz Ličko senjske, Šibenske, Zadarske i Karlovačke županije. Gačanske konopašice i konopaši uvijek će u ovakvim manifestacijama imati podršku Grada Otočca pogotovo što se na takav način prenose vrijednosti starih športova, te se time od zaborava čuva dio povijesti naših očeva, kazao je Slaven Prpić.
Predsjednica udruge „Švički slap“ i sportske sekcije „Gačanske konopašice“ Ivana Prpić kazala je da sva zahvala ide timu od 15 muškaraca i 15 žena koje diljem Lijepe naše mogu prenositi ime Gacke i Otočca i gdje dođu bitno je da ljudi znaju za nas. Ovo je bio jedan turnir koji smo po prvi puta napravili u Otočcu, vjerujem da će ovo prerasti u jednu tradiciju, kazala je Ivana Prpić.
„Raduje nas što smo mogli ugostiti ekipe iz Slunja, Smiljana, Pridrage, Novigradskog mora, Škabrnje, Šibenske Dubrave, i Senja. Zadovoljni smo što taj stari šport potezanja konopa postaje sve popularniji, i što smo mi doprinijeli da se stari športovi sačuvaju od zaborava. Na „Gačanskom turniru starih športova“ nastupilo je 7 muških ekipa i 4 ženske ekipe. Prvo su mjesto osvojili „Gačanski konopaši“ kao i „Gačanske konopašice“, kazao je predsjednik udruge „Gačanski konopaši“ Davor Orešković – Kuzman.
Osim povlačenja konopa veliko zanimanje brojnih posjetitelja izazvale su i „športske discipline“ umićanje ili kamena s ramena te potezanje okljička (klička). U Umićanju, odnosno bacanju kamena s ramena najbolji je bio Ante Ladišić, potom, Meho Suljić, a treći je bio Robert Brlić.
U povlačenju konopa, kod žena prva je bila ekipa „Gačanske konopašice“, druga „Povuci potegni – Udruga žena rekreativki KUU Gacka iz Lešća“, treća „KUD Dangubice“ iz Kutereva, „Gradske frajle“ – FD Otočac, dok je kod muškaraca prvo mjesto pripalo „Gačanskim konopašima“, drugo „Škabrnji“, treće „Pridragi“, a slijede ekipe Senja, Šibenske Dubrave, Slunja, Velebita- Smiljana. U potezanju okljička prvo mjesto osvojio je Ivan Zuanović, drugo Branko Šepac, treće Mate Vrban.
Najboljim ekipama i pojedincima uručeni su pehari i medalje dok se za onaj glazbeni dio pobrinula grupa „Mirakul“.
Dražen Prša