Gackoj dolini prijete velike poplave ?!

3

Obilna kiša koja pada na području Grada Otočca donijela je velike probleme.

Mladen Vodička
Mladen Vodička
Voditelj vodnog gospodarske Ispostave Lika Maden Vodička kazao je da je situacija od 14./15. Listopada na području Gospića, Otočca prema Korenici sve ozbiljnija, jer je palo više od 130 litara kiše po m2 u tako kratkom vremenu, što se ne pamti. Rijeka Lika je sa 0 kubika skočila na 450, rijeka Gacka sa 12 kubika na preko 54, što znači da je velika količina vode pala u sliv i da se ta voda mora negdje odraziti. Puno razlivene vode ima oko Ličkog Lešća, Čovića, Sinca, neke se mjere su proglašavane i na Kostelki. Na terenu su moji djelatnici, vatrogasci, ljudi iz Komunalca, pojedinačno idemo od kuće do kuće kako bi pomogli ljudima u borbi protiv ovog vodenog vala. Gacka je dosta visoka i raste, rasterećujemo ju na način što jedan dio vode propuštamo HE Senju, jedan dio ide prema Švici a jedan propuštamo u sjeverni krak. Nadamo se smirivanju vremena, no kod rijeke Gacke se stanje još neće smiriti jer ona reagira tek dan dva poslije padavina.

Poplavljena područja na području Grada Otočca obišao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i predsjednik GV Slaven Prpić.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Kostelac kaže da su obišli, Čoviće, Ličko Lešće, Sinac i Grad Otočac te da su se uvjerili u tešku situaciju na terenu. Na pojedinim područjima bilo je intervencija pojedinaca gdje je voda ušla u podrume i kuće, vatrogasci ulažu velike napore i pumpama pokušavaju vodu ispumpati iz objekta. No, negdje je nemoguće pomoći. Obišli smo Tonković i Majerovo vrilo, pri čemu je Tonković vrilo jako zamućeno zbog čega je obustavljeno pumpanje vode u rezervoare, tako da voda iz cjevovoda više nije za piće. Najveća nepogoda je na ribnjaku Kostelka gdje je površina vode sravnjena u bazenima i Kostelki tako da je veliki dio ribe otišao. Za sada štetu ne možemo znati. Zasigurno da će biti velikih materijalnih šteta, izjavio je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Zbog velikih poplava u Gackoj dolini na terenu je od srijede navečer 10 vatrogasnih ekipa, od kojih 6 na području Otočca te 4 na području Sinca koje ispumpavaju vodu iz obiteljskih kuća. Intervencije su najizraženije na području šireg centra grada, Čovića, Krakovca, Sinca, no problemi sa poplavama su i u Brinju i Stajnici.
Zbog zamućenosti izvora građanima Grada Otočca ne preporučuje se upotreba vode iz vodovoda za piće.

Dražen Prša