Gospić domaćin nacionalnog događaja o smanjenju rizika od katastrofa

Gospić će 21. studenoga biti domaćin važnog događaja u sklopu projekta “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”. Ovaj projekt, koji provodi Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, usmjeren je na podizanje svijesti o važnosti smanjenja rizika od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa.

Katastrofe predstavljaju ozbiljan izazov za društvo i gospodarstvo, a ovaj projekt, sufinanciran od strane Europske Unije, ima za cilj jačanje otpornosti zajednica na takve nepogode. Poseban fokus je na edukaciji djece i mladih, kao i na uključivanju odgojno-obrazovnih te znanstvenih institucija u procese smanjenja rizika.

Nastavak ispod oglasa

Projekt je već ostvario značajne rezultate. Edukacijski materijali i priručnici za smanjenje rizika od katastrofa su distribuirani, a nabavljeno je i edukacijsko vozilo te modeli simulacije katastrofe za širenje svijesti. Edukacija učitelja provedena je u pilot školama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Osim toga, u sklopu projekta se provodi i nacionalna kampanja “Usvoji znanja da šteta bude manja”, koja ima za cilj predstaviti javnosti alate za prepoznavanje i ublažavanje rizika od katastrofa. Naglasak je na tome da smanjenje rizika nije samo odgovornost institucija, već svih nas.

Kroz ovaj događaj u Gospiću, zajednica ima priliku naučiti kako postupati u slučaju katastrofa te kako svoj dom i okolinu učiniti sigurnijim mjestima. Moto ovog projekta – “Smanjimo rizike i osjećajmo se sigurnije” – odražava njegovu suštinu i važnost za cijelu zajednicu.

L.O.