Gospić – Proslava blagdana Sv. Ivana Nepomuka

0

Gospić je istoga dana, 16. svibnja, proslavio blagdan suzaštitnika župe i grada, Sv. Ivana Nepomuka, i obilježio spomen mučeničke smrti sestre milosrdnice Žarke Ivasić. Jutarnju svetu misu u osam sati u crkvi Sv. Ivana Nepomuka, sagrađenoj prije točno 320 godina, predslavio je gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar uz asistencija đakona Dina Rupčića.

U propovijedi je župnik istaknuo krjeposti svećenika Sv. Ivana, koji je kao odani Božji čovjek bio zaštitnik mnogih, a posebno se istaknuo čuvanjem ispovjedne tajne. Nakon što je 1393. (točno stotinu godina prije Krbavske bitke), po naredbi kralja Vjenceslava mučen i s mosta u Pragu bačen u Vltavu, odmah je bio štovan u narodu, a postao je i zaštitnik od poplava, poglavito u gradovima na rijekama, pa se njegovi kipovi redovito nalaze na mostovima. Tako je i u gradu na Novčici veoma duga tradicija štovanja Sv. Ivana Nepomuka. Naime, već 1672., kako je zabilježio kroničar toga doba, njegov su blagdan slavili časnici austrougarske vojske u doba Vojne krajine, a to se prenijelo i na narod. Stara odnosno prvotna crkva posvećena tome svecu bila je sagrađena na raskrižju Kaniške ulice već prije 1756. godine pa je Gospićani doživljavaju kao “prethodnicu” svoje župne crkve (današnje katedrale, čija je gradnja dovršena tri godine poslije). Sadašnja Nepomukova crkva podignuta je na drugoj lokaciji. Nakon nekoliko prethodnih zahvata na crkvi, ovogodišnje slavlje suzaštitnika grada Gospića uveličano je elektrifikacijom zvone te crkve. Gradonačelnik Milan Kolić, zajedno sa župnikom Čančarom, uključio je sklopku i time pustio u rad zvona koja će se oglašavati samo u posebnim prigodama i za blagdane.

Oglas

U sklopu spomen-slavlja s. Žarke, o 65. obljetnici njezina mučeništva, kojem se gospićkim vjernicima pridružio velik broj sestara milosrdnica iz cijele Hrvatske, najprije je uz njezin grob mons. Mile Čančar predvodio molitvu Večernje iz Časoslova naroda Božjega, nakon čega su svi s molitvom krunice i pjesmama u procesiji došli u katedralu na koncelebrirano euharistijsko slavlje. Sv. misu predslavio je gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, a koncelebrirali su gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, vikar don Anđelko Kaćunko, ličko-osički župnik i predstojnik Caritasa Gospićko-senjske biskupije vlč. Luka Blažević, župnik Oštarija i upravitelj Gospina svetišta pop Ante Luketić, kancelar vlč. Marinko Miličević i đakon Dino Rupčić.

U propovijedi je biskup Mile najprije istaknuo kako su služenje bližnjima i svjedočka vjernost do mučeništva zajednička odlika odnosno poveznica života Sv. Ivana Nepomuka i s. Žarke Julijane Ivasić. Oni su dio golemog mnoštva mučenika Katoličke crkve, koji su doživjeli ono što je Isus prorekao svojim učenicima: da će i pravednici u ovom svijetu stradavati, ali će na koncu s Kristom pobijediti. Ni apostoli, ni drugi kršćani nisu u ovom svijetu pošteđeni nepravednih osuda jer, istaknuo je biskup, Gospodin je rekao apostolima da će i njih mrziti i progoniti kao što su to njemu činili (v. Iv 15,18-20). Također, Crkva i apostoli naviještaju istinu da je čovjek Božje stvorenje i da ga Bog ljubi. On je to očitovao po Isusu Kristu, koji je za tu istinu otišao na križ. A za tu Istinu umirali su kršćani u svim stoljećima povijesti Crkve, od vjernog svjedočenja apostolâ na samom početku, pa u doba Ivana Nepomuka, sve do mučenikâ našega vremena, kao što su s. Žarka i Bl. Alojzije Stepinac, zaključio je biskup Bogović, potaknuvši vjernike na nasljedovanje tih uzora evanđeoskog života ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Tome slavlju prethodila je trodnevna priprava, u sklopu koje je u nedjelju 15. svibnja svetu misu predvodio gvardijan samostana hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu dr. fra Draženko Tomić, nekadašnji kancelar Gospićko-senjske biskupije. On je u propovijedi naglasio važnost i vrijednost duhovnog poziva, kao čimbenika izgradnje osobnosti i karaktera koji je raspoložen za službu Bogu i narodu, što se na najuzorniji način očitovalo na primjeru života s. Žarke. Poslije sv. mise je s. Veronika Popić, autorica životopisa s. Žarke, govorila o mučeničkom svjedočanstvu njezina života. Budući da je za mučenicu s. Žarku pokrenut postupak za proglašenje blaženom i svetom, već sada se u znakovitoj činjenici da je 1946. nedužna strijeljana na gospićkom groblju uz kapelu Sv. Marije Magdalene, zaštitnice grada Gospića, može naslutiti da bi i jedna mučenica mogla biti nova suzaštitnica toga grada, mučenika obaju posljednjih ratova.

Anđelko Kaćunko