Grad Gospić ukinuo poticaje mladim obiteljima

0

Dok se gradonačelnik Gospića Karlo Starčević hvali kako je gradska blagajna u plusu, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća povisio je cijenu komunalnog doprinosa.

Umjesto dosadašnjih 20 kuna, nova cijena je 50 kuna po metru kubnom na području grada Gospića u prvoj zoni. Ovu odluku su jenoglasno podržali gradski vijećnici, vjerojatno i ne shvaćajući što čine. Podvala ili ne od strane gradonačelnika kako bi uzeo koju kunu više od građana i to onih koji bi gradili svoju prvu građevinu svakako je za ne povjerovati. Grad koji rapidno gubi stanovništvo  uvodi mjeru koja je van svake pameti.

Veliko povećanje cijena za građane

Za primjer smo izračunali što bi to značilo za jednu mladu obitelj koja gradi svoj mali skromni dom veličine  250 m3, odnosno obiteljsku kuću veličine 50 m2 sa potkrovljem od 50 m2 (legalizacije-objekata.com).

Po staroj Odluci komunalni doprinos iznosio je 5 000 kuna, dok će po novoj odluci iznositi 12 500 kuna. Cijena za objekt veličine  100 m2 po novom bi iznosila vrtoglavih 25 000 kuna.

Prema ovoj odluci više nema ni popusta na jednokratno plaćanje ukupnog iznosa, tako da svakako treba računati na dodatno podizanje kredita za plaćanja ove naknade. U druge “mjere” vezane za poduzetnike i investitore  nismo ni ulazili jer bi nam bio potreban oduži tekst i izračuni, ali i iz ovog primjera postaje jasno zašto gradonačelnik građanima na sjednici nije predočio što se to usvaja na jasan i transparentan način, pa i nama medijima kako bi isto mogli prenijeti, a ne da moramo nositi kalkulator sa sobom.

Za građane svakako poticajna mjera, bravo gradonačelniče!

L.O.