Gospićka osnovna škola pripremila se za „Jesen u Lici“

0

Gledajući odgojno-pedagoški ulaganja u znanje i navike djece snažan su pečat i svojevrsni kursor u stjecanju navika koje će ih pratiti cijeloga života. Pri tome struka često ističe kako angažman djece u osnovnim školama u bilo kojem segmentu snažno utječe u pravilno formiranje njihove ličnosti. Jedan od tih načina su aktivnosti u Učeničkim zadrugama.
Na svakoj Jeseni i Lici neizostavno nas sa svojim ukusno uređenim i bogato opremljenim štandom razvesele djeca i učitelji iz OŠ „dr. Jure Turić“ iz Gospića okupljeni u Udruzi „Vodarica Marta“. Njihov „štandovski repertoar“ uvijek je povratak prirodi i ličkoj tradiciji. Voće, povrće, džemovi, pekmezi, sokovi i sirupi dio su toga obilja kakvog smo guštali u smočnicama naših baka. Bez kemijskih dodataka i patvorina. Vrijedno se radilo i ove godine. Potvrdio nam je to ravnatelj škole Ivica Radošević.

-Naredna dva dana sudjelujemo na državnom prvenstvu Učeničkih zadruga koje se održava u Poreču. Sa sobom nosimo obilje proizvoda od bobičastog voća jer je ova sezona bila loša za voće sa stabala. Bit će tu mnoštvo tradicijskih suvenira, sokova, lovačkih salata, pekmeza i džemova, kao i dio prebogate sezone ekološkog uzgoja češnjaka. S naših njiva u Ličkom Novom pobrali smo preko 150 kilograma prvoklasnog češnjaka.
U Poreču će biti „generalna proba“ jer ćemo za „Jesen u Lici“ dodatno obogatiti naš štand. Prestali smo uzgajati ekološki krumpir jer nismo mogli svakoga dana uništavati krumpirovu zlaticu, a poznato je da mi kao ekološka družina nikada ne koristimo pesticide.. Kao i uvijek u svemu su pomogli naši učitelji i učiteljice i uvjeren sam da će štand Vodarice Marte biti izvrstan i rado posjećen, najavljuje ravnatelj Ivica Radošević.

Sve neprodane količine potpuno ekološkog češnjaka završit će kao eko-namirnica u školskoj kuhinji.

L. O.