Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio proslavu sv. Ivana Krstitelja u Aleksinici

0

U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Aleksinici, mnoštvo vjernika okupilo se kako bi obilježilo svetkovinu titulara župe. Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić predvodio je koncelebriranu misu u subotu, 24. lipnja 2023., uz domaćeg župnika Petra Šporčića i kancelara te biskupovog tajnika Mišela Grgurića.

Na početku misnog slavlja, biskup Križić istaknuo je da je više puta posjetio župnu crkvu u Aleksinici, ali je ovo prvi put da u njoj predvodi misno slavlje. Izrazio je radost zbog prisustva velikog broja mladih obitelji s djecom, rekavši kako su djeca blagoslov i budućnost naše Domovine i Crkve.

U svojoj inspirativnoj homiliji, biskup Križić je govorio o posebnosti i važnosti Ivana Krstitelja. Naglasio je kako Crkva, osim Isusovog i rođenja Blažene Djevice Marije, slavi samo rođenje Ivana Krstitelja. Osvrnuo se na Ivanovu poniznost i skromnost, te kako je on stavio Isusa ispred sebe, što ga čini velikim u Božjim očima.

„Ivanova veličina očituje se u njegovoj poniznosti, sa željom da istakne Isusa“, rekao je biskup Križić, ističući kako se Božji kriteriji razlikuju od ljudskih, gdje je u Božjim očima velik onaj koji je ponizan i skroman.

Biskup Križić također je govorio o važnosti odgoja djece u vjeri, te kako su roditelji najbolji uzori za svoju djecu. Istaknuo je kako su dječje duše poput voska, u koje se lako mogu utisnuti kreposti, ali i mane, i kako je važno koje vrijednosti se prenose na djecu.

Na kraju misnog slavlja, župnik Šporčić zahvalio se biskupu Križiću na pastirskom pohodu i riječima ohrabrenja upućenima malenoj župnoj zajednici u Aleksinici.

Nakon misnog slavlja, biskup Križić zadržao se u druženju s vjernicima, gdje je imao priliku razgovarati s članovima zajednice i čestitati im na njihovoj vjeri i predanosti.

Ova proslava sv. Ivana Krstitelja bila je poseban dan za župnu zajednicu Aleksinica, koji je obogaćen prisutnošću i riječima gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića.

L.O.