Gračac – Okrugli stol “Međusektorskom suradnjom prema socijalnom uključivanju”

0

Jučer je u Gračacu održan je okrugli stol na temu „Međusektorskom suradnjom prema socijalnom uključivanju“ s ciljem utvrđivanja prednosti i nedostataka programa socijalnog uključivanja koji se provode na širem području Like, potreba koje bi se trebale uzeti u obzir u budućem djelovanju na socijalnom uključivanju i unaprjeđenju međusektorske suradnje raznih dionika kako bi ti programi i sve akcije u zajednici imale bolji utjecaj. Okruglom stolu zato su prisustvovali važni dionici iz Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije, uključujući lokalnu zajednicu, podružnice HZZ-a, centre za socijalnu skrb, županije, gospodarske komore, općine i dr.

Okupljene su predstavili načelnik općine Gračac, Goran Đekić i zamjenik načelnika Milan Tankosić. Ispred Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus, predsjednica Blagica Kujundžić je predstavila projekt udruge „Zajedno ka socijalnom uključivanju“ u sklopu kojega je organiziran okrugli stol. Udruga Cenzura Plus ovaj projekt provodi zajedno s parterskim organizacijama Udrugom PROSPERO iz Gračaca, Udrugom žena NIT iz Korenice te Tehnološkim centrom Split, a financiran je sredstvima Europske unije. Na okruglom stolu govorili su i Tanja Kale, voditeljica UNHCR-ovog ureda u Kninu; Julie Špec, asistentica projekta UNDP-a Lokalni razvoj – Lika/dalmatinsko zaleđe; Željko Marić, ravnatelj podružnice HZZ-a Zadar; Ankica Brajković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić i Anđa Bradarić, voditeljica ispostave HZZ-a Gračac.

Svi sudionici okruglog stola složili su se da problem socijalne uključenosti veliki problem u svim hrvatskim regijama, a posebno u ratom pogođenim županijama, a problem produbljuju prometna nepovezanost, siromaštvo i nezaposlenost na tim područjima. Također je istaknuta važnost umrežavanja svih važnih dionika u zajednici kako bi se ovi problemi efikasnije rješavali.

Nakon okruglog stola ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Knin, Mato Milanović, dodijelio je uvjerenja o završenom tečaju za 17 žena koje su završile tečaj za njegovateljice koji je organiziran u sklopu projekta.

L.M.