Grad Gospić pretrpio gubitak od preko 1 milijun kuna zbog lošeg upravljanja EU projektom

0

Grad Gospić suočava se s ozbiljnim financijskim gubicima zbog propusta u upravljanju EU projektom, otkrio je Ivica Kovačević, predsjednik stranke Lipo – Gospić, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Kovačević je postavio pitanje o uplati od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u vezi s projektom “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” koji je financiran iz EU fondova. Prema njegovim riječima, iznos koji je trebao biti uplaćen bio je preko 1 milijun kuna, odnosno 132.722,81 eura.

Gradonačelnik Starčević odgovorio je na ovo pitanje, potvrdivši da je Grad Gospić primio 700.000 kuna, odnosno 92.905,97 eura manje od očekivanog iznosa. Razlog ovog gubitka je penalizacija od strane Agencije zbog neispunjavanja kriterija u provedbi projekta.

Kovačević je istaknuo kako je vladajuća garnitura u Gradu tvrdila da Agencija kasni s uplatama, te je zbog toga uzet kratkoročni kredit od preko 1 milijun kuna kako bi se pokrili troškovi. Ovaj kredit odobren je rebalansom proračuna u rujnu prošle godine, usprkos protivljenju Kovačevića i još dvojice vijećnika.

“Smatram da je zbog neozbiljnog pristupa, lošeg planiranja i odrađivanja projekta nepovratno izgubljen iznos veći od jedan milijun kuna, koji će platiti građani Gospića iz svojih džepova”, rekao je Kovačević.

Dodatno je naglasio kako Grad Gospić godišnje izdvaja manje od 1 milijun kuna za sport i sportske udruge, što stavlja ovaj gubitak u perspektivu važnosti za lokalnu zajednicu.

Kovačević je zaključio kako će njegova stranka nastaviti tražiti odgovornost za ovakvo neprimjereno rasipanje novca i za propuste koji su doveli do gubitka sredstava.

Ovaj incident ističe važnost transparentnog i odgovornog upravljanja javnim sredstvima, posebno u kontekstu EU projekata koji imaju stroge kriterije za isplatu sredstava.

L.O.