Grad Senj obnovio ugovor o prijateljstvu s mađarskim Kőszegom

0

Nakon jedanaest godina uspješne međugradske suradnje između mađarskog  Grada Köszega i Grada Senja, a u sklopu svečanog obilježavanja završetka turske opsade Köszega i odavanja zahvalnosti Senjaninu, kapetanu Nikoli Jurišiću, u Köszegu je ponovno potpisan ugovor o bratimljenju između ta dva grada s namjerom za još boljim sporazumijevanjem susjednih europskih naroda i njegovanjem nasljedstva zajedničke povijesne prošlosti.

S obzirom na dosadašnju izuzetno dobru i uspješnu suradnju, gradovi prijatelji su temeljem novopotpisanog ugovora odlučili osnažiti svoje odnose s ciljem jačanja suradnje na području uređenja gradova, njihove urbanizacije i projektiranja, očuvanja prirode i okoliša, zaštite spomenika i razvitka trgovine, usluga, turizma i industrije. Tako su gradonačelnik Köszega László Huber i senjski gradonačelnik Darko Nekić razgovarali i o razvojnim projektima i razmijenili iskustvo vezano za financiranje istih. Grad Köszeg je voljan na temelju svog dosadašnjeg iskustva u financiranju projekata iz strukturnih fondova Europske unije savjetima pomoći Senju u pripremi dokumentacije za uređenje centra grada i obnovu kulturne baštine. Među ostalim, Köszeg je pomoću spomenutih fondova zatvorio financijsku konstrukciju za obnavljanje glavnog gradskog trga Fő téra i tvrđave Nikole Jurišića.

Oglas

Na kulturnom planu oba grada obvezala su se potpomagati suradnju između stručnjaka na području glazbe, kazališta, muzeja, književnosti, plesa i likovnih umjetnosti te stvarati veze između kulturnih i prosvjetnih institucija.

Protokolarnom dijelu programa u kojem su položeni vijenci ispred spomenika Nikole Jurišića  među ostalim je nazočio i mađarski ministar obrane Csaba Hende, a u glazbenom dijelu je nastupio zbor hrvatske manjine Zora.

A.P.