Gradski vijećnici oštro poručili: „Gradonačelniče nećemo dozvoliti vaše laži!“

0

Gradsko vijeće Grada Gospića nije  jučer dopustilo sramotni rebalans Proračuna pa je Gradonačelnik poslan na „popravni ispit“. Već je duže vrijeme bilo jasno da gradonačelnik  Karlo Starčević ne misli surađivati s  većinom u Gradskom vijeću, posebice sa predsjednikom vijeća, pa tako ni provoditi usvojeni Proračun za tekuću godinu, a sto je nažalost potvrdila i zadnja  sjednica Gradskoga vijeća, pa je tako gradonačelnik naišao na brojne kritike vijećnika. Vijećnicima se  na stolu tako našao zakašnjeli rebalans proračuna za 2017. i umjesto da se već raspravlja o proračunu za iduću godinu, kao kod mnogih gradova, do današnjeg dana vijećnici, a ni građani ne mogu dobiti nacrt Proračuna koji još nije ni počeo se raditi, što je bila zakonska odredba.

Gradonačelnik izbezumljeno odgovarao na pitanja gradskih vijećnika

Ispred Kluba vijećnika gradske većine Petar Krmpotić je napao gradonačelnika kako se nije ni udostojio pokušati provesti zacrtani Proračun, da je predmetni rebalans kozmetičke naravi i zakašnjeli te da je sramotno da gradska većina nije sudjelovala u njegovom kreiranju i pripremi pa je kao takav podmetnut ovom Gradskom vijeću. Vijećnik Brkljačić prozvao je gradonačelnika kako ga nije sram da je srezao sredstva braniteljskim udrugama i da ne može kao dragovoljac Domovinskog rata radi svih onih koji su ginuli za ovaj grad podignuti ruku za ovaj rebalans koji je sramotan za braniteljske udruge. Protiv rezanja sredstava sportskim udrugama ustao je vijećnik Đapić smatrajući da je neprimjereno raditi na štetu u sportu i da se sjelo sa gradskim vijećnicima prije i iskrenije da se ovaj rebalans mogao napraviti puno bolje i kvalitetnije.

Gradonačelnik htio prevariti studente, branitelje, umirovljenike i brojne udruge

Vijećnike je posebno zasmetalo potpuno ukidanje gradskih stipendija za studente za što je bilo predviđeno ukupno 70 tisuća kuna, a da se gradonačelnik nije udostojio šest mjeseci raspisati natječaj i dodijeliti predmetna sredstva. Skandalozno i nedopustivo jer se radi o projektu gradske većine kojeg je gradonačelnik na štetu brojnih studenata htio uskratiti samo iz političkih razloga. Bez već ugovorenih putem natječaja i programa novčanih sredstava ostale su i brojne civilne, sportske i braniteljske udruge, suradnja sa predstavnicima Mjesnih odbora kao i da ne postoji, a grad šest mjeseci nije vidio veći građevinski ili poslovni projekt. Suradnja s Ministarstvima na samom je dnu što se posebno vidi u rebalansu proračuna da novih projekata i pomoći države nema u potpunosti.

Da gradska većina ne misli  tolerirati gradonačelnikovu bahatost pokazalo je traženje prekida sjednice i stanke od strane Kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a  HSP-a dr. Ante Starčevića nakon koje je zatraženo da se sjednica prekine i nastavi kada gradonačelnik zajedno sa gradskom većinom sjedne za stol i počne surađivati kod pripreme ovako bitnih dokumenata. Sramotno je da do današnjeg dana predsjednik Gradskog vijeća nema svoj ured u Gradu i da mu se onemogućuje suradnja sa gradskim službama, a čega je epilog i ovako sramotni loše predstavljeni rebalans. Zatraženo je njegovo usklađenje, hitno izvršavanje usvojenih Proračunskih stavki, posebice u pogledu  studenata i stipendija i jasna poruka gradonačelniku da počne surađivati i raditi svoj posao.

„Očito je bilo puno lakše davati predizborna obećanja“- prozivali su vijećnici gradonačelnika i podsjećali na predizborna obećanja, na nova radna mjesta, razvoj gospodarstva, poljoprivrede, besplatne udžbenike pa i na onih famoznih 25 tisuća novih stanovnika u Gospiću. Možda gradonačelnika nije ni briga za zakone ili misli opet na izbore pa tako zabavljati javnost narednih mjeseci ostaje za vidjeti. Realnost je da Gospić ne ide naprijed, da sve stoji u mjestu i polako tone. Da populistička politika aktualnog gradonačelnika  ima rok koji polako dolazi na naplatu.

L.O.