GSS Gospić opet u akciji

0
Velebit
Velebit

   ZAVIŽAN – Domar planinarskog doma Zavižan Ante Vukušić nemalo se zabrinuo kada se dvojica planinara iz Zagreba na Uskrs navečer nisu vratila iz pohoda po Velebitu. Odmah je nazvao ekipu HGSS-a stanice Gospić

Gorskim spašavateljima  Stanica Gospić. Za dvoje nesretnih planinara iz HPD „Matica-Zagreb“  snijeg od 50 cm, povremena magla i vjetrovi bili su krivi što su  zalutali. Iako iskusni planinari su odabrali stazu prema Velikim Brisnicama, međutim to nije bio njihov dan. Planinari su izgubili stazu negdje na području između Budima (1203 )  i Opaljenog vrha (1207). Hodali su preko 10 sati, sve dok nije pala noć, a onda ih je iskustvo natjeralo da stanu i potraže sklonište. Uspjeli su upaliti i vatru, te zadržati nešto dragocjene tjelesne temperature, koja je na Velebitskoj buri, nadmorskoj visini od 1200 m i temperaturi ispod – 10 C˚ brzo padala. Slamka spasa planinarima je bio gotovo prazan mobitel kojim su HGSS-u poslali koordinate svojeg privremenog skloništa.

Sama akcija traganja i spašavanja je krenula gotovo trenutno. Dva tima tragača iz Stanice Gospić, obučeni i opremljeni, uz pomoć računalne obrade podataka, te digitalne kartografije brzo su locirali unesrećene planinare. Za  nešto više od dva sata hoda stigli do njih i spasili dva ljudska života. Slijedila je okrjepa i utopljavanje, a odmah potom hitna evakuacija s planine. Sve se ovo događalo noću i u sami cik zore svi su se uspješno i sigurno spustili u sigurnost podvelebitskog sela Velike Brisnice, te terenskim vozilima HGSS krenuli put Gospića. Koliko god se činilo slučajnim, nama novinarima ostaje pitanje moraju li dečki iz HGSS-a i ostalih službi za spašavanje  uvijek biti na dispoziciji ljudima koji misle kako mogu pobijediti Velebit i sve njegove surove ćudi?!?

                                                                                                 M. S.