GSS-ovci s Velebita sinoć spasili 26 djece i dvoje odraslih!

1

Sinoć, nešto prije 20 sati, Županijski centar 112 obavijestio je HGSS u Gospiću o pozivu u pomoć 16 njemačkih turista koji su se izgubili na Velebitu.

Grupa njemačkih turista bila je smještena na planinarskom domu Alan, te su krenuli na planinarsku turu. Međutim, nisu pratili markiranu planinarsku stazu pa su se satima probijali kroz neprohodni krš.

Oglas

Zaglavljeni između strmih padina pozvali su pomoć. Oko 3:30 sati, dva tima gorskih spašavatelja pronašli su izgubljene turiste.

‘Vođeni velikim neiskustvom, odlučili su se utaboriti na vjerojatno najgorem mjestu na tom dijelu, te se izložili silovitim udarima bure. Djeca su ležala po grmovima i u travi, na goloj zemlji. Njihova oprema bila je za sve osim za hodanje terenom na kojem su se zatekli, kratke hlače i sandale ili kratke tenisice nisu ih štitili ni od čega. Osjećao se strah, panika i očaj. Gledali su nas bez komentara, lica zamrljanih suzama’, izvijestili su iz HGSS-a.

S planine su krenuli pješice, a kolona gorskih spašavatelja i turista je bila dugačka više od 100 metara. Kad su stigli na sigurno već je bilo svanulo.

LO