HDZ u Gospiću i Lici ponovno najbolji u državi – poraženi Račić, Kostelac, Maras i I. Tomaš

0

Ankete  su uvijek jedno, a realnost drugo. Ipak su donekle točno predskazale rezultate ovih parlamentarnih izbora. Istina, neki su potonuli, a neki otišli gore. U IX. Izbornoj jedinici ništa novoga. HDZ je sam osvojio 49.61 %, Narodna koalicija na čelu s SDP-om 24.06%, dok se Most našao na trećem mjestu sa 12.72% osvojenih glasova.

Dr. Milinović  deklasirao  takmace

U Ličko-senjskoj županiji nije bilo dvojbi oko toga hoće li HDZ i dr. Darko Milinović biti najbolji. Moderna kampanja koja je na prvo mjesto postavila mlade i njihove probleme izdigla je Milinovića iz sivila tipa „mi smo najbolji“ i dala mu naklonost osjetne većine građana. Čak i u sredinama gdje je  HDZ do sada uvijek imao manje sljedbenika. Grad s najviše glasova HDZ-a u RH ponovno je Gospić. Tu je osvojio 64 %. Slijedi SDP-ova koalicija sa 20.36, pa onda Most sa 8.02 %. Most se u Otočcu, gdje ga protežira gradonačelnik Kostelac dobio 18.15 %. Kostelcu je ovo politički nastup u četvrtoj boji dresa. I ondje je HDZ pobjednik sa 54.73 %, dok je SDP-ova koalicija osvojila 17. 38 %. Znakovito je da je kampanja aktualnog načelnika Općine Lovinac Hrvoja Račića  iz HSS-a (još jedan šalter) najavljivala  njegovu spektakularnu pobjedu. Mlad, ljubitelj umjetnosti, lik s vizijom, Račić je izgubio u vlastitom dvorištu gdje ga je HDZ nadigrao sa 50.95 %:40.03 %. Možda bi prošao barem malo bolje da uz sebe nije imao dokazane PR stručnjake i da je malo manje ulagao u umjetničke kolonije. I sebe i općinu.

Perušić „slomio“ takmace

Sa 68.53 % glasova HDZ-u općina Perušić najjača je općina u Ličko-senjskoj županiji. Na drugoj poziciji je SDP-ovo društvo sa 17.36%. U Karlobagu slično: HDZ 66.36%, SDP i ekipa 20.03 %. Iako je u Brinju načelnik iz redova HSS-a, HDZ je i tamo odnio prevagu sa 63.89 %, prema 22.65 % kolik ima Narodna koalicija. Općina Plitvička jezera bilježi još jednu pobjedu HDZ-a sa 53.44 %, u odnosu na SDP-ovu koaliciju  sa 23.03 %, a Most se našao na  trećoj poziciji sa 10.66 %. Među gradovima valja istaknuti i Senj gdje povjerenje HDZ-u dalo 51.09 % građana, SDP-ovoj koaliciji 29. 99 %. U Novalji je HDZ-u dalo povjerenje 44.20 %, SDP-u i ekipi 26.85%, a Mostu 17.55%. Za HDZ je uspješna i Udbina sa zamjetnim udjelom stanovnika srpske nacionalne manjine, uglavnom sklone SDP-u. Izgleda da Milanovićevo trabunjanje o „šaci jada“ nije sjelo svakome pa je HDZ u Udbini dobio povjerenje 41.45 % građana, SDP i društvo 26.38 %, a na trećoj se poziciji  našao Most sa 14.57 %. U Ličko-senjskoj županiji SDP je odnio pobjedu samo u dvjema općinama sa pretežno srpskim stanovništvom. U Donjem Lapcu dobio je 56.51 % prema 28.25 % HDZ-a, a u Vrhovinama 57.76 % u odnosu na HDZ koji je dobio 28.25%.

Kažnjeni „šalteri“

Na ovaj se način pokazalo istinitim kako  građani loše percipiraju političare koji bi dali sve, samo da ostanu na vlasti. To učestalo „šaltanje“ svakako je najočitije na primjeru Otočca i Lovinca. Izgubiti izbore u gradu, odnosno općini gdje držiš kormilo već dulje vrijeme,  svakako je podloga za neku dubioznu raspravu. Na kraju sage o šalterima  postavlja se pitanje: sjeća li tko (u političkom smislu) Ivane Tomaš?

Diskvalifikacija  igrača na startu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković vodio je doista uljuđenu kampanju. Bez vrijeđanja suparnika i  isticanja njihovih mana. S druge pak strane Milanović je ustrajao na uvredama, čak i vrijeđanjima protivnikove obitelji. Odjednom se  vatreni Titov zagovornik sjetio članova svoje obitelji koji nisu pripadnici soc-komunističkog establišmenta. U Ličko-senjskoj županiji najtišu kampanju imao je SDP sa koalicijskim partnerima. Sjetimo se samo bjesomučnog trčanja maratonca Marasa prije četiri godine. Ovoga puta gotovo niti riječi. Tome je svakako agens dao neslavni skup potpore u Gospiću. Nakon desetak grimasa šefa Milanovića, Marasu se kao kandidatu za Hrvatski sabor nije dopustilo niti da govori u svojem gradu. Zato su govorili drugi, ogrnuti crvenim maramama pionira druga Tita. Bila je to diskvalifikacija na samome startu.

L.O.