Hoće li se ljevica i centar uspjeti ujediniti protiv HDZ-a? 89% građana misle da neće!

0

U godini koja obiluje izborima, politička scena u Hrvatskoj postaje sve zanimljivija. Središnje pitanje koje se postavlja jest hoće li opozicijske snage s lijevog i centrističkog spektra uspjeti pronaći zajednički jezik u borbi protiv vladajućeg HDZ-a. Prema sinoćnoj anketi koju je provela Nova TV, čini se da hrvatski građani nisu previše optimistični po tom pitanju.

Anketa, emitirana u Dnevniku Nove TV, postavila je gledateljima pitanje o mogućnosti ujedinjenja ljevice i centra protiv HDZ-a. Rezultati su bili prilično jasni – čak 89 posto ispitanika izrazilo je mišljenje da se takvo ujedinjenje neće dogoditi.

Oglas

Osim toga, istraživanje CRO Demoskop provedeno za siječanj otkriva da HDZ ulazi u izbornu godinu s rastućim rejtingom i povećanom prednošću u odnosu na opoziciju. Podrška premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi također je u porastu.

Detalji istraživanja pokazuju sljedeće rezultate: HDZ trenutno stoji na 25.9 posto, što je povećanje od 0.8 posto u odnosu na prethodno razdoblje. SDP bilježi blagi rast od 0.2 posto, dostižući 15.8 posto. S druge strane, platforma Možemo! doživljava pad za 0.5 posto, spuštajući se na 8.7 posto. MOST bilježi rast od 0.7 posto, dosežući 8.4 posto, dok Domovinski pokret (DP) bilježi blagi pad od 0.1 posto, sada stoji na 7.8 posto.

Ovi podaci ukazuju na to da, unatoč naporima opozicije, HDZ zadržava čvrstu poziciju na političkoj sceni. S obzirom na skepticizam građana o mogućnosti ujedinjenja ljevice i centra, predstojeći izbori mogli bi biti nemoguć posao za opozicijske stranke u njihovim nastojanjima da se suprotstave vladajućoj stranci.

L.O.