Hodočašće Slunjskoga dekanata u katedralu

0

Peta korizmena nedjelja po tradiciji u Gospićko-senjskoj biskupiji je dan hodočašća Slunjskoga dekanata u katedralu. Tako se u Gospiću 10. travnja okupilo mnoštvo vjernika, među kojima je bio veliki broj kandidata za sakrament sv. potvrde. Nakon što su u Korenici obavili pobožnost Križnoga puta i slavili sakrament pomirenja, u svojoj su prvostolnici, zajedno sa svim svećenicima iz dekanata, kojima su se pridružili generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar i vikar don Anđelko Kaćunko, sudjelovali u svečanoj euharistiji koju je predslavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, i sam rodom iz toga dekanata. Na početku euharistijskog slavlja biskupa i sve nazočne pozdravio je slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić ter je kratko predstavio dekanat, istaknuvši kao glavnu odliku njegovih vjernika činjenicu da su i u najtežim okolnostima uz goleme žrtve znali sačuvati vjeru i prenijeti je na nove naraštaje, što se i danas u mirnodopskom vremenu nameće kao presudna zadaća.

U prigodnoj propovijedi biskup Bogović je najprije istaknuo nekoliko važnih događaja u proteklih deset godina biskupije, a potom je naglasio koliko su ta dekanatska hodočašća važna za međusobno zbližavanje vjernika, za bolje upoznavanje biskupije i njezina središta, ali su nadasve dio korizmene priprave za Uskrs, u kojoj žrtva, molitva, post i pokora imaju stožerno mjesto. U tome je od goleme važnosti upravo pobožnost Križnoga puta. Sve je to vjernicima dobra vježba da prihvate i ono što nije lako, jer sve prihvaćaju kao izraz svoga korizmenog puta, naglasio je biskup Mile. “Život je pun kušnja, ali sve se one mogu savladati i sve mogu biti novi korak prema Bogu ako slijedimo put Onoga koji put, istina i život. Naš narod je u ovo vrijeme na kušnjama i u teškoćama. Zato nas Crkva sve poziva da se prema svemu kršćanski postavimo. Ne zove nas ni na prosvjede ni na štrajkove, nego na post i molitvu”, istaknuo je biskup, spomenuvši također poziv komisije HBK “Justitia et Pax” na molitvu za Domovinu.

Oglas

U nastavku propovijedi mons. Bogović je istaknuo kako nam liturgijska čitanja dotične nedjelje, pri čemu se ističe evanđeoski izvještaj o uskrišenju Lazara, govore da je Bog gospodar života. “No Lazar je dobio život nakon kojega slijedi smrt, a Isus je svojim uskrsnućem svima ponudio život u kojemu je smrt pobijeđena zauvijek.” Naglasivši potom da je ova pastoralna godina u Gospićko-senjskoj biskupiji proglašena Godinom župne kateheze, biskup je sve potaknuo na nastojanje da naše župne zajednice budu škole vjere u svim dobnim uzrastima. “Svjesni smo svi da današnje prilike traže bolje poznavanje naše vjere. Nije dovoljno da je tumačimo samo školskoj mladeži, već je potrebno da katehetskom poukom vjersku oštrinu vida dobiju svi slojevi vjernika”, rekao je biskup, posvijestivši posebno roditeljima da su oni prvi i ključni prenositelji vjere na nove naraštaje. Spomenuvši u tom smislu važnost priprave za susret s papom Benediktom, biskup Bogović je istaknuo da i naša današnja mladež baštini visoke ideale moralne čistoće i kršćanske odvažnosti, unatoč tome što živi u svijetu u kojem se svakodnevno blati i izruguje kršćanska vjera. “Draga naša mladeži, Krist je svjetlo i na putu vaših traženja. Današnji Papa želi vas na tom putu ohrabriti”, poticajno je rekao biskup i pozvao mlade na susret s papom Benediktom, koji se odvija pod geslom Zajedno u Kristu. Potaknuvši sve na susret sa Svetim Ocem, biskup Bogović je propovijed zaključio nadom da će taj Papin posjet doprinijeti također čvršćem zajedništvu našega naroda, ter je hodočasnike pozvao na molitvu kako bi i biskupijska korizmena hodočašća pomogla učvršćenju dekanatskog i biskupijskog zajedništva u Kristu.

Pjevanje na liturgijskom slavlju animirao je slunjski župni zbor, a gospićki VIS “Angelus” hodočasnicima se predstavio s nekoliko duhovnih pjesama. Na kraju mise mons. Čančar je sve pozdravio i izrazio zahvalnost onima koji su i u dekanatima i u gospićkoj župnoj zajednici doprinijeli pripremi i izvedbi svih pet hodočašća.

Anđelko Kaćunko/foto:Mir