Hodočašće u SVETU ZEMLJU

1

Župa Presvetog Trojstva Otočac i Otočki dekanat organizira hodočašće u Svetu Zemlju od 19. – 29. listopada 2010. godine ( avionom ) . Cijena puta je  1100 €ura . Prijave, informacije i  rezervacije u župnom uredu svaki dan ili putem e-maila.

U cijenu puta uključeno (puni smještaj u hotelima, putovanje autobusom, ručkovi izvan hotela, brodica po jezeru, taksi na Tabor, vodstvo, ulaznice i sve napojnice).

Oglas

Pri uplati cijene puta treba dati svoj JMBG i kopiju prve stranice važeće putovnice radi grupnog zdravstvenog osiguranja.

Kontakt osoba je mons.Tomislav Šporčić, župni ured Otočac – 053 / 771 261,

e-mail: zupa@zupa-otocac.hr

UPUTE ZA PUTOVANJE U IZRAEL

SMJEŠTAJ U IZRAELU
U Izraelu smo smješteni u crkvenim franjevačkim hotelima Netanija, Tiberijada (Prima) i Jeruzalem. Smještaj je u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba ima WC i tuš. Hrana je izvrsna. U cijenu nije uključeno piće.

CARINA
Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrjednije fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz zemlje. Dobro je sve podatke pripremiti unaprijed (broj kamere…). Imajte u tu svrhu aparate pri ruci.

PUTNA PRTLJAGA
Svaki hodočasnik ima pravo nositi u koferu stvari u težini do 20 kg. Veće kofere predajete na šalteru i oni idu u zrakoplov odijeljeno od vas, a manji, uzimate sa sobom u zrakoplov. U kofere nemojte staviti ništa što u sebi ima bateriju. U zračnim lukama uvijek ostajte uz svoje stvari i čuvajte ih. Za vrijeme putovanja, osobito u Jeruzalemu, treba čuvati svoje stvari (osobito dokumente i novac).

NOVAC
U Izraelu je u opticaju izraelski novac šekel: za 1 US$ dobijete oko 4,50 šekela a za 1,00 € oko 5,20 šekela. Primaju i travelers čekove i kartice (u većim dućanima). U Izraelu je najbolje plaćati sitnim dolarima (jedan, pet, deset, dvadeset dolara). Preporuča se da dolare ili šekele kupite u Hrvatskoj zbog razlike tečaja, koja je u Izraelu izrazito nepovoljna.

ODIJELO
U Jeruzalemu su večeri nešto svježije. Preporuča se uzeti i nešto toplije odjeće, te se odijevati slojevito.

INFORMACIJE O IZRAELU
U vidu dobre priprave na put, pročitajte unaprijed  i svakako ponesite sa sobom Vodič po Svetoj zemlji i Biblijske starine autora dr. Adalberta Rebića, eventualno i Jeruzalem 3000. Spomenute knjige možete kupiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti.

RAZNO
Hranu sa sobom nije potrebno nositi. Voda je u Izraelu pitka i hrana zdrava. Cijepljenja nisu potrebna. Svaki dan imamo svetu misu. Hodočastimo sigurnim putovima gdje nema nemira. Hodočasnici uživaju u Svetoj zemlji poseban status i nitko ih nigdje ne napada. Prema hodočasnicima su dapače i Izraelci i Palestinci vrlo ljubazni.

I.B.