HRO proslavio 50 rođendan

50 radijskih godina teško je opisati u jednom tekstu, opisati prve početke, sve one ljude koji su svoj dio života posvetili radu u radijskoj postaji, opisati sve emocije, odricanja, patnje, teške i radosne trenutke, zahtijevalo bi stvaranje jedne opsežne i studiozne knjige ili monografije, ali dovoljno je reći da su brojne generacije s vizijom u ovom gradu živjele i išle ukorak s vremenom, slušajući, stvarajući i pružajući uvijek nešto novo,nezaboravno i specifično, za „Naš radio iz Gacke“.
Hrvatski radio Otočac (HRO), mnogi s pravom, u srcu nose pogotovo jer je on odigrao jednu od najvažnijih uloga svojeg postojanja, u Domovinskom ratu. Smjenjivale su se generacije, kako spikera, novinara, tehničara, direktora i svi su oni ugradili dio sebe u ono što imamo danas, radio po mjeri za svakoga, radio po suvremenim standardima. Brojne radijske djelatnike životni putovi odveli su dalje u nove živote, no neki su svoje najbolje radne godine ostavili upravo u Hrvatskom radio Otočcu.
Pratio je HRO gdje ste, što radite, čemu se radujete, što vas muči, u rasponu svakodnevnih tema od gospodarstva, politike, svega onog što se zbiva u društvenom životu grada i puno dalje, gdje se čuje glas radio Otočca, što se organizira u kulturi, sportu, zabavi, i to često bez radnog vremena, praznikom i blagdanom, uvijek i svuda koliko se moglo stići …
Kao svako biće i radio Otočac nije bio bez mana, ali ostao je s nama, nevidljiv, skriven iza mikrofona, u eteru, ne znajući što im i kakva iskušenja donosi novi dan, jer u poslu djelatnika radio Otočca nikada nisu postojala dva jednaka dana.
Uz sve vremenske mijene proteklih desetljeća, od ogromnih gramofona, gramofonskih ploča i long plejki, kolutova na velikim uređajima za snimanje programa, kasnije kazeta koje su se brisale, zaboravljenih pisaćih mašina na kojima su se stvarale povijesti, do prvih CD-a, računala, telefonskih snimanja, zatim mobitela, slanja vijesti i tonskih zapisa, mailova, i radio se u jednom djelu mijenjao, ali u načinu rada, zadržavajući svoj karakter i prepoznatljivost.
Da li su radio Otočcu neki „mlađi“ i prodorniji mediji, TV kanali, Internet portali , društvene mreže „ukrali“ ?
Ne, vrijeme za radio ostaje zajedničko, jer se nenametljivo nude sadržaji koji su dijelom naše svakodnevnice, naš radio ne ometa u poslu, zaokuplja tek osjetilo sluha, jer slušamo onoliko koliko sami odaberemo, saznajemo onoliko koliko nas zanima… HRO je uvijek nastojao govoriti istinito i objektivno, zainteresirati sve nas, zanimljivim pričama , korakom danas i pogledom u sutra.
S ponosom su stoga svi stanovnici Gacke doline ali i na stotine prijatelja Hrvatskog radio Otočca u petak navečer prisustvovali proslavi 50 rođendana na kojem su padale suze, osmjesi, zagrljaji, navirali osjećaji na mnoštvo iz „škrinje“ zaboravljeni pjesama na koje je podsjetilo 10 bendova sve one koji su došli na proslavu 50-tog rođendana Hrvatskog radio Otočca u Gradski park u Otočcu i koji su se vratili bar tu noć u prošlost, podsjetili se što se sve i kako sviralo prije više desetljeća i koje je tadašnje hitove puštao radio iz Gacke, naravno uz pomoć bendova novije generacije.
Veličanstvena proslava rođendana HRO protekla je u odličnom raspoloženju zahvaljujući bendovima koji su u večernjem glazbenom programu (Pikova dama, Top gun, Bijeli oblaci, Likosi, TNT, Allegro band, Levant, Razbijači čaša, Zvukodlak, Bar kod) vratili sve nas zajedno kroz jednu vrstu glazbenog vremeplova i stvorili osjećaje koji će dugo ostati u nama.
Tom prigodom svečanost u povodu 50-tog rođendana HRO čestitao je u ime grada Otočca zamjenik gradonačelnika Nenad Janković dok su par prigodnih riječi kazali i djelatnici Hrvatskog radio Otočca.
Dražen Prša