HSU – Priopćenje za javnost

0

Prije Božićnih blagdana dužnost nam je dati umirovljenicima nekoliko vrijednih informacija, ali i upozoriti na brojne i raznolike pokušaje uništavanja Hrvatske stranke umirovljenika. Naime, posljednjih se mjeseci umirovljenike želi uvjeriti da uvijek, bez obzira na situaciju, moraju biti uz vlast. Na taj način pokušava nas se uvjeriti da ne možemo biti slobodnomisleći ljudi. Drugim riječima, Hrvatsku stranku umirovljenika želi se poistovjetiti s umirovljeničkim udrugama, koje organiziraju izlete i plesove, ali se ne trebaju baviti zakonima ni politikom. Ili, još jednostavnije, umirovljenike se pokušava marginalizirati.

Međutim, HSU još jednom ponavlja da nikada neće podupirati političke opcije koje uvode harač, kažnjavaju umirovljenike, uvode dvostruko plaćanje zdravstvenog doprinosa i promiču vrijednosni sustav društva u kojem su umirovljenici teret i najbolje bi bilo da ih uopće nema.
No, kako HSU nije želio sudjelovati u svemu tome, vladajući su pronašli onoga tko je na to spreman. Pa tako danas postoji umirovljenička stranka koja podupire nepravedne Vladine proračune, kažnjavanje radnika čije tvrtke završe u stečaju a oni u prijevremenoj mirovini…

Ta stranka, naravno, posve je marginalna, kako članstvom tako i radom za umirovljenička prava, no – vlasti je vrijedna jer zbunjuje umirovljenike, razbija ih u dva bloka i pokušava zavaditi. Ta stranka nije ni parlamentarna, u cijeloj državi ima pet-šest vijećnika no za vlast obavlja golemu količinu posla. Otkud im novac za to, od kojih članarina, pitanje je koje javno postavljamo nadležnim tijelima i pozivamo ih da preispitaju poslove SU-a. Ako im, pritom, bude potrebna pomoć, središnjica HSU-a će s njima rado podijeliti informacije s terena prema kojima se za prelazak svakog člana HSU-a u suprotstavljenu stranku isplaćuje pet tisuća kuna – u kešu!

Također, želimo naše umirovljenike obavijestiti da danas 17. prosinca oni koji na to imaju pravo počet će primati 4. ratu obeštećenja prema B modelu.

Tako će u Ličko-senjskoj županiji, na račune 1446 umirovljenika „sjesti“ 6.501.100,73 kuna, odnosno prosječno 4.495,92 kuna po umirovljeniku – korisniku obeštećenja.
Obeštećenja, međutim, nikada ne bi bilo, da na njemu nije insistirao HSU, a riječ je o jednom od rijetkih demokratskih dosega u ovoj zemlji.

Sjetit ćete se da je Ivo Sanader svojatajući taj projekt HSU i zahvaljujući njemu dobio parlamentarne izbore 2007. godine, pa smo se nadali da sadašnja premijerka neće ponavljati istu laž i po domovima za starije i nemoćne građane glumiti baku Mraz dijeleći ljudima ono što je ionako njihovo, ali nažalost nije odoljela.
Taj novac nije milostinja HDZ-a, niti ijedne vlasti, nego pravo ljudi koji su ga zaradili, a HSU je ponosan što je uspio u nastojanjima da im bude i vraćen.

To je, dakako, samo jedan u nizu napora kojima je HSU uspio unaprijediti položaj umirovljenika, pa ne možemo ne spomenuti dodatak na mirovinu koji naši umirovljenici primaju svaki mjesec, kao i, posljednji u nizu – naš prijedlog zakonskih izmjena kojim se rješava sve veći problem umirovljenih žena koje dio mirovine primaju iz drugog stupa, što znači da im je mirovina smanjena za od 500 do 1500 kuna svakog mjeseca.

I na koncu, uz obeštećenje, želimo svim umirovljenicima Ličko-senjske županije sretan i miran Božić, zdravlje u Novoj godini, te veća mirovinska prava i sigurnost koju ćemo nastaviti braniti kroz jedinu parlamentarnu umirovljeničku stranku HSU, na čelu s predsjednikom Silvanom Hreljom.

Glasnogovornica:
Branka Valentić