Intervju u povodu Majčinog dana

0

U povodu Majčinog dana razgovarali smo s gospodinom Dragom Babićem, dipl. iur., stručni radnik-pravnik I. vrste u Obiteljskom centru Ličko-senjske županije.

LIKA ONLINE: Gospodine Babić, kada je nastao Majčin dan?

DRAGO BABIĆ:  Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine  je organizirala Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima. U to vrijeme je jedno od najaktulnijih pitanja bilo kuga tadašnjeg vremena, tuberkuloza. Stoga se održavanjem  Mothers Day Meetings  sakupljao novac kojim su se kupovali lijekovi i kojim se angažirala pomoć za majke s tuberkulozom. Ovu tradiciju je nastavila i sljedećih godina. Tijekom američkog Građanskog rata proširila je svrhu ‘Majčinog radnog dana“ kako bi se poboljšali sanitarni uvjeti za obje zaraćene strane i za ranjene. To je dovelo do združivanja nekoliko članova obitelji koje je rat razdvojio.  Anni Reeves Jarvis, zahvaljujući njenim podučavanjima o sanitaciji, pripadaju zasluge za spašavanje tisuće života. Njena kći koja se također zvala Anna, odlučno je nastavila majčin projekt, zbog čega je dala i otkaz na svom radnom mjestu, u potpunosti se posvetivši projektu svoje tada već pokojne majke. To je pomalo davalo svoje rezultate te je tako 10. svibnja 1907.g.  crkva Grafton u Zapadnoj Virginiji prva proslavila neslužbeni prvi Majčin dan, a 7 godina kasnije, 1914. godine, predsjednik Woodrow potpisao je rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u.  Nakon postignutog uspjeha, Anna je ubrzo doživjela razočarenje, budući da se Majčin dan komercijalizirao. Anna nije dočekala potomstvo te umire 1948. godine bez djece.

LIKA ONLINE: U koliko država se danas slavi Majčin dan?

DRAGO BABIĆ: Svake druge nedjelje u svibnju u preko 40 država svijeta slavi se Majčin dan, uključujući Hrvatsku, Dansku, Finsku, Italiju, Tursku, Australiju, Belgiju i druge. U vrijeme bivše države ovaj praznik se nije slavio, već Međunarodni dan žena.

LIKA ONLINE: Koji su gospodine Babiću, prema Vašem mišljenju najveći problemi majki danas?

DRAGO BABIĆ: Nije lako  biti majka u današnje vrijeme, koje predefinira brzina života, te mnogo izazova.  Od društvenih problema majki istaknuo bih ponajprije nezaposlenost kao najveći problem majki. U našoj županiji je to posebno izraženo. Prema podacima HZZZ, Područne službe u Gospiću, više je nezaposlenih žena u evidenciji Zavoda negoli muškaraca. S druge strane, brz ritam života doveo je do toga da ne samo majke, već oboje roditelja, poglavito ovdje mislim na one roditelje koji su zaposleni, nemaju dovoljno adekvatnog vremena koje su dužni posvetiti svojoj djeci. Iz tog razloga dolazi do problema u obitelji, djeci se ne zadovolje sve njihove potrebe, što sve utječe na međusobni odnos roditelja i djece, te dovodi do poremećaja u ponašanju djece. Stoga se u novije vrijeme posebno ističe uloga društva usmjerena ka pomoći i podršci roditeljima u prevladavanju izazova današnjeg vremena. U tome je važna i naša uloga, uloga Obiteljskog centra.

LIKA ONLINE: Kakva je uloga Obiteljskog centra u podršci majkama?

DRAGO BABIĆ:  Obiteljski centar Ličko-senjske županije obavlja poslove savjetodavnog rada s obiteljima, djecom i mladima. Savjetodavni rad je prije svega povjerljiv, a može biti pojedinačni ili grupni. Savjetujemo iz pravnog, psihološkog, te sociopedagoškog područja, čime obuhvaćamo sve pore života. Što se tiče programa, oni su preventivnog karaktera te su kao takovi usmjereni ka prevenciji problema u obitelji ( poremećaji u ponašanju djece, ovisnosti, poboljšanje postojećih osobnih odnosa i dr. )

Glede programa koje su namijenjene majkama izdvajamo Školu za roditelje, Baby fitness, Prava novih majki, te Rastimo zajedno.

Program ŠKOLA ZA RODITELJE prepoznat je kao program koji omogućuje i olakšava roditeljima obavljanje najvažnije uloge, one roditeljske, a za koju ne postoji formalno obrazovanje.

Preventivni program namijenjen je unaprjeđivanju roditeljskih vještina i kompetencija, a obuhvaća ciklus od 12 radionica, svaka u trajanju od 90-120 minuta. Nudimo i mogućnost individualnog savjetovanja za roditelje polaznike programa, a za vrijeme trajanja istoga.

Osnaživanjem i njegovanjem dobrog odnosa između roditelja i i djece potiče se pozitivno (odgovorno) roditeljstvo, te se smanjuje rizik pojavljivanju nepoželjnih i rizičnih ponašanja kod djece i mladih (preveniranje ovisnosti i nasilja među i nad djecom), podiže se kvaliteta obiteljskog života i svijest roditelja o prirodi njihove uloge i kako se ona mijenja.

Program BABY FITNESS je UNICEF-ov program namijenjen majkama i njihovim bebama do jedne godine starosti. Uz majke u Programu mogu sudjelovati i očevi djece. Osnovni cilj programa je razvijanje i poticanje rane povezanosti između majki i djeteta i prevencija različitih poremećaja i poteškoća.

Osim toga, kroz BABY FITNESS roditelji će uspostaviti blizak kontakt s voditeljima tima – stručnjacima – pedijatrom, fizioterapeutom i psihologom. To će u perspektivi omogućiti pravovremeno djelovanje roditelja i stručnjaka za dobrobit djeteta kada je to najpotrebnije. Kroz BABY FITNESS se postiže rana stimulacija za rani razvoj djeteta.

Kako se kroz BABY FITNESS uče konkretne razvojno-gimnastičke vježbe za bebe, tehnike masaže, i govorne stimulacije, uz poticanje razvoja, postiže se i prevencija različitih poremećaja u razvoju.

Rezultat BABY FITNESS-a jest to da praktična znanja usvojena na radionicama roditelji mogu svakodnevno prakticirati kod kuće s djetetom.

Kroz BABY FITNESS bebe vježbaju zajedno s roditeljima i uče se novim načinima zajedničkog druženja i uživanja, što omogućava rani razvoj sigurne povezanosti, koja je preduvjet za razvoj stabilne i sretne individue.

Program PRAVA NOVIH MAJKI program je namijenjen trudnicama, majkama koje ponovno žele postati majke, te ženama koje nisu trudne, a namjeravaju postati majke, s ciljem da ih se informira o njihovim pravima iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Zakona o radu i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Program RASTIMO ZAJEDNO jest program radionica za roditelje s ciljem protoka novih informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima, te promicanja rasta i razvoja i roditelja i djeteta. Stvoren je kao dio šireg UNICEF-ovog programa za podršku roditeljstvu pod nazivom: „Prve tri su najvažnije“. Na radionicama roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, uviđaju načine na koje se odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine. Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja.

Novi ciklusi navedenih programa krenuti će na jesen. Svi zainteresirani mogu se prijaviti osobno ili na telefon Obiteljskog centra, broj 882-122.

LIKA ONLINE: Vaša poruka za kraj?

DRAGO BABIĆ: Svim majkama želim sretan Majčin dan, a Vama djeco i Vama supruzima, razveselite ih i učinite im Majčin dan ljepši i neka Vam svima to ozračje traje svih 365 dana u godini, a ne samo na Majčin dan!

LO