Istraživanje samostana sv. Mikule u Otočcu

0

Postoje opravdana uvjerenja da je na prostoru crkve Presvetog Trojstva u Otočcu moguće pronaći ostatatke srednjovjekovnog samostana sv. Mikule koji se spominje na Baščanskoj ploči.

Kako tijekom arheoloških istraživanja na lokaciji same župne crkve nije pronađeno ništa vezano za samostan sv. Mikule, postoje opravdana nadanja da bi se ostaci mogli pronaći na mjestu današnjega župnog stana.

Oglas

Upravo je zbog toga održan sastanak otočkog župnika s konzervatorima i arheolozima. Uz mons. Tomislava Šporčića sastanku je nazočio uime Regionalnog zavoda u Gospiću arheolog ing. Dalibor Šušnjić, mr.sc. Tanja Kolak iz Muzeja Lika u Gospiću i arhitekt Petar Ljubić iz Otočca.

Dogovoreno je da se izradi projekt za oborinske vode, koje bi se spojile s gradskom odvodnjom. Provest će se ispitivanja prijašnjih građevina za koje postoji se sumnja da ih je bilo na ovom terenu.

Kako za sada nema dovoljno novca za obavljanje svih poslova, župnik Šporčić strahuje da će se zbog toga radovi otegnuti, a vjernici imati otežan pristup crkvi.