Ivan Dabo: U medijima iznesene laži i izmišljotine u svezi s lunjskim maslinicima

0

Potaknut nizom izjava koje smo mogli čuti ili pročitati zadnjih nekoliko mjeseci u medijima a vezanih uz lunjnske maslinike osjetio sam potrebu javnosti prezentirati svoj stav i svoje mišljenje o navedenoj temi.

Na početku želim istaknuti da svaki pojedinac, udruga ili javna ustanova ima pravo boriti se za ostvarivanje svojih ciljeva, u ovom slučaju očuvanju lunjskih maslinika, i to pravo im nitko ne može oduzeti. Svatko ima pravo javno iznosit svoje stavove i javno polemizirati sa tuđim stavovima.

Međutim, nitko nema pravo izmišljati činjenice i proizvoditi laži te na osnovu takvih izmišljotina donositi zaključke i javno polemizirati.

Stoga ovim putem jasno i nedvosmisleno izjavljujem da je gruba laž i izmišljotina da Grad Novalja sa mnom na čelu ima namjeru davati u zakup zemlju u lunjskim maslinicima privatnim poduzetnicima po svojoj želji.

Gruba je laž i izmišljotina da Grad Novalja sa mnom na čelu ima namjeru dozvoliti bilo kakvu gradnju ili urbanizaciju zemlje u lunjskim maslinicima ili dozvoliti gradnju poljoprivrednih objekata na parcelama veličine 3 ha.

Gruba je laž i izmišljotina da Grad Novalja sa mnom na čelu nije prepoznala vrijednost ovog lokaliteta, po svojoj posebnosti jedinstvenog u svijetu.

Gruba je laž i izmišljotina da Grad Novalja sa mnom na čelu ne podržava lokalno stanovništvo i lokalne udruge u radu za očuvanje lunjskih maslinika.

Upravo suprotno. Vrijednost lunjskih maslina prepoznao sam na početku svojeg mandata, prije više od 17 godina, kada smo grančicu masline stavili u službeni grb Grada Novalje.

Vrijednost lunjskih maslina očituje se ponajprije kroz mukotrpan rad stanovnika Luna i ostalih naselja na području Luna. Lunjski težaci su generacijama održavali i njegovali maslinike s kojima se svi sada ponosimo. I tu sam vrijednost prvi prepoznao. Polovicom devedesetih svojim političkim radom osigurao sam gradnju jednog od tada najvećih infrastrukturnih projekta na hrvatskim otocima – gradnju vodovoda od Novalje do Luna u vrijednosti od 4 mil. DEM. To je ujedno i najveći infrastrukturni projekt u ovih 17 godina od kada sam na čelu novaljske samouprave. Ovaj projekt je, u teškim političkim i gospodarskim okolnostima, zagarantirao opstojnost i budućnost žitelja ovih prostora. Bez ljudi na Lunu nema ni lunjskih maslinika.

(Ovdje podsjećam javnost da su i tada pojedinci neistinama obmanjivali javnost te su tvrdili da tadašnji premijer Nikica Valentić namjerava kupiti (ili je već kupio) veliko zemljište gdje će nastati neki novi Gajac pa mu treba vodovod. Sada vidimo da je to bila najobičnija izmišljotina).

Na tome nismo stali. Svih ovih godina ulaganja u infrastrukturu prema Lunu nisu zaostajala ni po čemu. Ovom prilikom navesti ću još samo najznačajnije projekte kao što su podzemni električni vod od Novalje do Luna, mjesna vodovodna mreža u Lunu, mjesna vodovodna mreža u Jakišnici, svjetlovodni podzemni kabel od Novalje do Luna, novi ulaz i prometnica u Jakišnici itd. Svi ovi projekti, čija vrijednost pojedinačno prelazi milijunske iznose također su imali samo jednu zadaću – osigurati budućnost žiteljima Luna.

Zadnji veći projekt koji je Grad Novalja napravila na ovim prostorima je višenamjenski objekt u Tovarnelama vrijedan 1.236.135,07 kn.

Ovih dana privodi se kraju jedan od trenutno najznačajnijih gradskih projekata. Uređenje i turistička prezentacija stoljetnih lunjskih maslinika. Projekt koji je započeo još 2003. godine probijanjem prvih metara putova kroz maslinik koji su lokalnom stanovništvu uvelike olakšali pristup svojim stablima maslina. Do sada je u probijanje putova utrošeno oko 260.000,00 kn.

Radi se o projektu koji ima za zadatak u potpunosti urediti putove kroz maslinik na način da oni postanu turistička atrakcija. Turisti koji dođu vidjeti maslinike najprije bi se susreli sa uređenim parkiralištem, recepcijom i infopultom gdje bi dobili informacije o masliniku. Uz recepciju bi bile postavljene male kućice u kojima bi lokalne udruge i lokalna Obiteljska poljoprivredna gospodarstva prodavala svoje proizvode. Nakon toga ulazak u maslinik koji bi se sastojao od pješačenja kroz isti ili vožnjom u malim vlakićima na električni pogon. Projektom bi se uredilo oko 7 km putova (sadašnja glavni put te niz manjih sporednih putova vezanih na glavni). U izradu putova koristili bi se samo prirodni materijali (bez asfaltiranja ili betoniranja).

Trenutno smo u fazi osnivanja Javne ustanove koja bi se brinula o maslinicima te namjeravamo zaposliti i dvoje djelatnika – rendžera.

Osim turista, ove putove bi koristilo lokalno stanovništvo, kojima bi na taj način uvelike bio olakšan pristup svojim maslinama.

Vrijednost ovog projekta procjenjuje se na oko 4 milijuna kuna.

U sklopu ovog projekta razvili smo 2009. godine ideju i pokrenuli suvenir nazvan ”Ulje sa masline stare 1600 godina” čija je namjera bila prezentirati starost lunjskih maslina.

Osim izgradnje infrastrukture Grad Novalja financijski pomaže u radu i udruge sa Luna čiji je rad vezan za zaštitu i očuvanje maslina i to u iznosu od 90.000,00 kn do 2009. godine.

Financijski pomažemo i održavanje godišnje manifesta1cije Lunjska maslinada i to u iznosu od 39.428,00 kn do danas.

Grad Novalja je financirala i elaborat Prosudbe starosti maslina u Lunu kojim su potvrđene tvrdnje da se radi o maslinama starim preko tisuću godina i to u iznosu od 29.312,00 kn.

U projekt suvenira ”Ulje sa masline stare 1600 godina” do sada je uloženo 10.500,00 kn a u konačnici cijena projekta će iznositi oko 32.000,00 kn.

Također i Turistička zajednica Grada Novalje svake godine ulaže znatna sredstva u promociju Luna i okolnih naselja u turističke svrhe.

Nadam se da sam ovim putem javnosti jasno predstavio svoja stajališta o lunjskim maslinicima te se nadam da će u buduće sve strane zainteresirane za zaštitu i očuvanje lunjskih maslinika javnosti iznositi istinite činjenice.

Ukoliko su nekome potrebna dodatna pojašnjenja u vezi nekih saznanja do kojih dođu, odnosno u vezi mojih razmišljanja o ovoj ili bilo kojoj drugoj temi, uvijek me mogu kontaktirati i pitati me za moj stav.

Gradonačelnik Novalje

Ivan Dabo