Iz Perušića prema Olimpiji

Svatko od nas traži način opuštanja, onaj ispušni ventil kojim želimo steći  unutarnji mir. Bilo da je riječ o sportu, umjetnosti, običnoj šetnji ili nečem drugačijem, uvijek je to naš osobni put prema nirvani. A kada se u sve umiješa adrenalin, onda smo na najboljem putu prema pronalasku vlastitog  prijelaza preko  nemirnih voda, kao što to idilično i tugaljivo, u isto vrijeme, pjevaju Simon & Garfunkel. A upravo je junakinja ove priče na tome tragu i to iz nekoliko razloga.

Mirna Dasović (18) pomalo je atipična  sudionica  sadašnjeg trenutka. Obožava rock (fuj narodnjaci!), voli dobru knjigu, filmove, a sport joj je od malena na prvom mjestu. U njezinoj sobi u obiteljskom domu u Perušiću naći ćete postere Jim Morisona, Jimy Hendrixa, očev komplet bubnjeva i mnoštvo pehara i medalja. Mirna je skromna, uporna, pomalo i tvrdoglava, i to upravo  onoliko koliko mladom biću treba da bi postiglo ono što želi. Njezin najomiljeniji sport je veslanje.

Nastavak ispod oglasa

-Bavim  se veslanjem od 8. razreda i  dulje vrijeme ozbiljnije treniram. Privatno sam trenirala u Zagrebu. Svakih 15 dana po  3 dana u Zagrebu, pa onda teretana, pa vožnja biciklom, trčanje, veslanje na Lici… Sada  sam članica VK „Jadran“ iz Zadra je u Lici ne postoji sportski klub koji se bavi veslanjem, osim amaterski. Željela bih se veslanju posvetiti još više, ali putovanja do Zadra ili Zagreba zahtijevaju puno vremena i podosta novca. Tu je problem i čamca. Dobar „skif“ za jednu osobu stoji oko 10 tisuća eura. Sada treniram najviše na rijeci  Lici, kod Ćojluka, ali tu  imam problema zbog ulaska u čamac jer vodostaj Like oscilira, a tamo nema pristaništa. Čamac su mi jedno vrijeme bili posudili iz kluba.

Mirna je na lokalnoj razini, ali i šire, već osvojila sve što se moglo osvojiti i dokazala kako je  mlada nada u koji s pravom treba vjerovati. Dokazala je to i na zadnjem državnom natjecanju održanom na Jarunu u Zagrebu kada je na cilj stigla druga, ostavivši iza sebe mnoštvo veslačica koje svakodnevno imaju idealne uvjete za treninge.

Kako i što dalje? Mirna će u svakom trenutku reći kako joj je obitelj najveća potpora u nastojanjima da iz Perušića krene prema Olimpiji. Sponzorstvo su joj do sada obećavali mnogi, ali je na tome uglavnom i ostajalo.

-Veslanje je predivan sport, nastavlja govoriti Mirna s neskrivenom strašću. To je sport koji nije zatrovan novcem i namještaljkama sudaca, trenera i klubova. Kao one fore: puno love, skupi auti, ogromne kućerine i slično. Ovdje imate  skif, dva vesla i cijeli svijet je vaš. Ritam veslanja,  kondicija, izdržljivost i upornost čine ovaj sport posebnim i tu ne možete nikoga prevariti, niti „šteliti“. Zato želim nastaviti!

M.S.