Izaslanstvo Vlade pokrajine Vojvodine u posjetu Vrhovinama

3
Foto:M.Smolčić/Lika Online

     VRHOVINE – Izaslanstvo Vlade pokrajine Vojvodine susrelo se danas s čelnim ljudima ove  općine. Narodni poslanik  u Skupštini Srbije Dr. Janko Veselinović i Radomir Kukobat, direktor Fonda za izbjeglice Vlade Vojvodine razgovarali su s načelnikom Općine Vrhovine  Miloradom Delićem , njegovim zamjenikom Miroslavom Mašićem, zamjenikom župana Nikolom Lalićem, predsjednikom Vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županije Ilijom Obradovićem, predsjednikom Uprave Tesla banke Zvonkom Agičićem i predstavnicima poduzeća «Požgaj-parketi» koji su u napuštenim objektima pilane nedavno ponovno pokrenuli proizvodnju.

 Načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić goste je upoznao s gospodarskim resursima ovog dijela Hrvatske, pri čemu je na prvo mjesto stavio turističke potencijale i drvno-prerađivačku industriju. Blizina NP Plitvička jezera, obnovljena infrastruktura  istaknuti su kao prednosti za razvoj ovog područja. Pokretanje proizvodnje u obližnjoj pilani načelnik Delić vidi kao prvi značajniji korak u zapošljavanju. Prema njegovim riječima ova općina po prvi puta ima izgrađen kolektorski sustav, tržnicu sa 6   objekata zatvorenog tipa, vatrogasni dom, knjižnicu, dječju igraonicu i apoteku, potpuno je rekonstruirana cesta D-52 u duljini od 24 km, svako je selo dobilo javnu rasvjetu, asfalt, vodovod i telefon. Za potrebe povratnika obnovljene su i useljene tri stambene zgrade. Vidno zadovoljan ovim pomacima u obnovi ukupnih općinskih resursa narodni poslanik Janko Veselinović je novinarima dao kraću izjavu.

 – Vrlo je impresivno gledati i čuti što je sve ovdje postignuto. Ovakve smo standarde u kvaliteti života navikli gledati sami u Europskoj uniji. U obnovi se vodilo brigu o svakom segmentu života, od potreba onih najmlađih do građana treće životne dobi. Općina Vrhovine je na pravom putu da svojim ukupnim razvojem postane ogledni primjer regije, rekao je dr. Veselinović.

 Na ove se riječi nadovezao  direktor Fonda za izbjeglice Radomir Kukobat koji je istaknuo kako su osnovni razlozi pokretanja Tesla banke upravo vezani uz stvaranje ekonomskih preduvjeta za povratak. Budući su nova radna mjesta od krucijalne važnosti za proces povratka izbjeglica  gosti iz Vojvodine su obišli pogone „Požgaj-parketa“ koji su zaposlili 20 radnika, a proširivanjem proizvodnje do konca ove godine posao će imati ukupno 50 žitelja Vrhovina.

      U  drugom dijelu današnjeg posjeta organiziran je obilazak Doma za dnevni boravak  starijih osoba u Gornjim Vrhovinama. Kako bi se uvjerili u potencijale obiteljskih gospodarstava na području Općine Vrhovine gosti iz Vojvodine obišli su jedno takvo tipsko imanje. Obitelj  Trtica  iz Gornjih Vrhovina bavi se isključio ekološkom proizvodnjom meda, mliječnih prerađevina, voća i povrća i na tim je osnovama osigurala egzistenciju. Kako je zaključeno prilikom posjeta ovom obiteljskom gospodarstvu na području Vrhovina sve se više obitelji bavi ekološkom proizvodnjom i uz kvalitetniji plasman proizvoda mnoge bi obitelji na ovaj način mogle  dati svoj obol u ukupnom razvoju Općine Vrhovine i Ličko-senjske županije.

                                                                                               M. S.