Izgradnja ‘Planinskog centra Bijeli Potoci’: Novi korak prema održivom razvoju Like

Predivan planinski hrbat Ličke Plješivice, kojeg na dionicama zahvaćaju granica s Bosnom i Hercegovinom i rijeka Una, uskoro će postati dom multifunkcionalnom izletničko-turističkom kompleksu. Ovo područje, već popularno među lovcima, izletnicima, te brojnim stadima goveda i ovaca na ispaši, moglo bi privući i mnogo veći broj posjetitelja.

Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode u Ličko-senjskoj županiji nedavno je podijelila uzbudljive vijesti o budućem projektu. Kako nam je otkrila ravnateljica, Tomislava Maratović Jurković, radi se o izgradnji i uređenju “Planinskog centra Bijeli Potoci-Natura 2000 tematski park”.

Nastavak ispod oglasa

Ključne aktivnosti ovog projekta uključuju izradu projektne dokumentacije, to jest idejnog i glavnog projekta kompleksa. Novi centar će biti rekreacijsko-edukacijski kompleks smješten u zaštićenom prirodnom području, u krajobrazu “Bijeli Potoci-Kamensko” na Ličkoj Plješivici.

Projekt će biti financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji su kroz javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osigurali 85.000 eura za ovu inicijativu. Uz to, Ličko-senjska županija će sudjelovati sa 10 posto učešća, kako naglašava ravnateljica Maratović Jurković.

Poznato je da Ličko-senjska županija posljednjih godina postaje sve poznatija po intenzivnim ulaganjima i razvoju različitih projekata koji bi mogli značiti otvaranje novih radnih mjesta i poticanje turističke valorizacije Like. Stoga smo pitali što će ovaj projekt značiti za razvoj prilično raseljenog i slabo razvijenog istočnog dijela Like.

“Ova inicijativa Ličko-senjske županije i Javne ustanove za zaštitu prirode znatno će doprinijeti održivom razvoju istočnog dijela županije, posebice općina Udbina i Donji Lapac,” ističe ravnateljica. Projekt bi se trebao početi realizirati do kraja 2023. godine, s planiranim postupcima javne nabave za odabir glavnog projektanta.

Istočna Lika postavlja pitanje zaštite Štrbačkog buka s hrvatske strane rijeke Une. Ravnateljica Javne ustanove podsjeća da su pokrenuli inicijativu za proglašenje Regionalnog parka “Lička Plješivica – Una”, koji bi obuhvatio područje Ličke Plješivice i Ličkog Pounja, uz poseban naglasak na Štrbački buk. Ovaj prijedlog dolazi uz punu podršku ličko-senjskog župana g. Ernesta Petryja, dodaje Tomislava Marasović Jurković iz JU za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije.

L.O.