Izraelski veleposlanik u posjetu Novalji

0

Novalja, 13. kolovoza – Danas je u službenom posjetu Gradu Novalji izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj gospodin Yosef Amrani.
U svom uredu primio ga je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo. U kratkom govoru gradonačelnik je izrazio dobrodošlicu svom gostu te ga je upoznao sa kulturnim i povijesnim znamenitostima Novalje te o razvoju Grada zadnjih 17 godina od kada je Novalja zasebna jedinica lokalne samouprave. Posebano je predstavljen turizam kao vodeća grana gospodarstva u Novalji te u mogućnosti investiranja u turizmu. Uz to otvorene su velike mogućnosti za ulaganja izraelskih tvrtki u izgradnju sustava koji koriste obnovljive izvore energije. Isto tako, gradonačelnik je izrazio želju da dogodine u travnju mjesecu, kada Novalja planira organizirati večeri poezije pjesnika sa čitavog mediterana, Novalju posjete i pjesnici iz Izraela.
Veleposlanik Amrani izrazio je želju za većim dolaskom mladih turista u Novalju koja je poznata po vrhunskim zabavama za mlade. Isto tako izrazio je želju da na Zrću dogodine nastupaju i DJ-evi iz Izraela, što je gradonačelnik prihvatio te se obvezao na dogovor s vlasnicima klubova na Zrću da dogovore suradnju.
Poslije razgovora gradonačelnik Novalje i izraelski veleposlanik razmijenili su darove. Gradonačelnik je poklonio veleposlaniku pašku čipku napravljenu u Novalji, svoju posljednju knjigu pjesama Na vezu vjetrova, suvenir Lunjsko maslinovo ulje koji simbolizira maslinu staru 1600 godina te nekoliko prigodnih brošura i CD-ova o Novalji.
Nakon razgovora u Uredu gradonačelnika, posjećeni su Gradski muzej Novalje gdje je veleposlanik upoznat s antičkim vodovodom – Talijanovom bužom, te arheološka zbirka Stomorica.
Zatim su posjećeni lunjski maslinici i jedna od najstarijih maslina u svijetu te Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vlasnika Iva Daba Lovrovog gdje je veleposlaniku prikazan stari način proizvodnje paškog sira. Prijepodne je završeno posjetom Zrću gdje je i organiziran ručak za delegaciju.
U nastavku svog programa posjete Novalji večeras će veleposlanik otvoriti izložbu likovne kolonije ”Otočanje”, Udruge Čičak.
Za sutra je planirana sadnja masline prijateljstva, posjeta sirani ”Sirena mala sirana” u Kolanu te nazočnost na Festivalu pisme nakanat otoka Paga gdje će im se pridružiti državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Branko Grgić.

Grad Novalja

Oglas