Je li švercu stoke došao kraj?

3

 GOSPIĆ/PERUŠIĆ – Stočna tržnica u Perušiću dočekana je prije nekoliko godina s velikim odobravanjem. Općina Perušić u taj je objekt uložila znatna sredstva i velike nade. Uzgajivači stoke radovali su se što će na jednom mjestu moći kupcima ponuditi svoju stoku, a kupci što će bez obilazaka okolnih sela  na tržnici  moći kupiti stoku. Nedugo nakon otvaranja tržnica je zatvorena i to je trajalo do prije tjedan dana. Neslužbeni razlog zatvaranja tržnice bili su nakupci koji su i dalje obilazili seoska domaćinstva i mimo zakona otkupljivali stoku. Oni rijetki uzgajivači uzaludno su stoku dovodili na tržnicu. Bezakonje i veća zarada zatvorili su tada vrata perušićke stočne tržnice.

    Predsjednik Udruge uzgajivača ovaca Like i odgovorna osoba na Stočnoj tržnici Perušić dr. med. vet. Tomislav Rukavina izvijestio nas je kako je tržnica nakon godinu dana stanke ponovno započela s radom. Čini se-zbog Europske unije!!!

Oglas

-Nedavno je održan zajednički sastanak predstavnika Općine Perušić, Policije, Komunalnog poduzeća „Perušić“ koje upravlja stočnom tržnicom, državnih financijskih inspektora i predstavnika Udruge uzgajivača ovaca Like. Svima nam je zajednički cilj provedba novog zakona vezanog uz trgovinu stokom. Našim uzgajivačima omogućava se da na propisan način razduže markice i da  sve bude u skladu s važećim propisima i zakonima, te da na taj način ostvare pravo na  poticaj. Stari zakon o veterinarstvu nije bio u dovoljnoj mjeri transparentan pa su nakupci pronalazili načine da nesmetano zarađuju sakupljajući stoku po selima, od dvorišta do dvorišta. Na taj se način ostvarivala brza  i laka zarada, a izbjegavala se i propisana veterinarska dokumentacija. Ulaskom u EU stupio je na snagu novi zakon o veterinarstvu koji strože tretira  trgovinu stokom Na taj način se oduzima stoka koja je zatečena u prometu ako  nije propisno označena i ne poštuju se pravila  vezana uz promet i trgovinu koza, ovaca i goveda, odnosno ako uz tu stoku ne ide i pripadajuća veterinarska dokumentacija. Tako je već prošloga tjedan uhićen prvi prekršitelj, odnosno nakupac koji je na području Perušića na nelegalan način otkupio veću količinu stoke. Sva stoka zatečena u tome švercu je oduzeta, a pravnoj osobi se može odrediti globa od 50 tisuća do 200 tisuća kuna, dok fizičke osobe moraju platiti od 6 do 10  tisuća kuna. Na ovaj način će se konačno uvesti reda u trgovanju stokom, uvjeren je  dr. med. vet. Tomislav Rukavina. Po Lici već neko vrijeme kruže informacije po kojima nakupci uvelike otkupljuju ličke janjce, odvoze ih na otoke ili u zaleđe većih dalmatinskih gradova. U Lici se janjci  „na veliko“  plaćaju po 600 kuna po komadu, a nakon što lički janjci „postanu“ dalmatinski cijena im se gotovo udvostručuje.

M. S.