Jedan od računa došao na naplatu

Željko Popović

Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 12. studenog 2015.
MARIN SMOLČIĆ VS ŽELJKO POPOVIĆ

Zahtjev Marina Smolčića za pokretanje postupka protiv Željka Popovića zbog njegova teksta od 28. rujna 2015. na portalu slobodnalika.com, čiji je vlasnik.

Nastavak ispod oglasa

Zaključak
Novinarsko vijeće časti jednoglasno donosi odluku o isključenju novinara Željka Popovića iz članstva Hrvatskog novinarskog društva. Ponovno primanje u članstvo HND-a Željko Popović može zatražiti nakon pet godina.
Obrazloženje: Nakon uvida u tekst „Prljavi Smoki“, što ga je na portalu slobodnalika.com 28. rujna 2015. godine objavio njegov glavni urednik i vlasnik Željko Popović (član HND-a), a na traženje novinara Marina Smolčića – Novinarsko vijeće časti HND-a zaključilo je da je on povrijedio sve odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara čime je teško kompromitirao dostojanstvo profesije, pa Novinarsko vijeće časti donosi odluku o isključenju.
Iako, naime, iz sadržaja teksta „Prljavi Smoki“ autora Željka Popovića nije vidljiva nikakva novinarska svrha za njegovo objavljivanje, tekst pun uvreda sadržanih u rijetko viđenom govoru mržnje, u kojemu se novinaru drugoga ličkog portala (lika-online.com) spočitavaju i navodna vjera i navodna nacionalnost i navodna politička pripadnost, ipak se našao na portalu slobodnalika.com. Između ostaloga, vjerojatno, i zato što je vlasnik spomenutog portala, a ujedno i njegov glavni urednik – sam Željko Popović. Iako je Željko Popović, kao i ostali članovi HND-a prilikom učlanjenja potpisao da će se u svom novinarskom poslu pridržavati odredaba Kodeksa časti hrvatskih novinara i pravila struke, on to u ovom svom tekstu nije učinio. Budući da se Željko Popović nije odazvao zahtjevu Novinarskog vijeća časti kako bi ponudio svoje očitovanje o prijavi Marina Smolčića zbog teksta „Prljavi Smoki“, Novinarsko vijeće časti HND-a ostaje u cijelosti pri svom zaključku.

*/Nastavlja se…