Jezerane – Blagdan Imena Marijina

0

( Jezerane, 12.10.2010. ) Na drugu nedjelju u rujnu, crkva Sv.Jurja u Jezeranima slavi svog suzaštitnika – blagdan Imena Marijina. Tako je danas 12.rujna u 15,00 sati svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio mons.mr.Tomislav Šporčić u zajedništu s dekanom otočkim i župnikom iz Brinja vlč.Jurom Tutek te don.Jurom Ladišić pastoralnim asistentom za slijepe i slabovidne.

Poslužitelj oltara bio je bogoslov Domagoj Perišić.

S svom nagovoru mons.Šporčić je kazao:  Mene za Jezerane veže posebni događaj kada sam kao đakon 1967 godine u ovoj crkvi propovijedao. Bio je to moj prvi javni nastup među ljudima. Blagdan se imena Marijina počeo slaviti u španjolskoj biskupiji Cuenca već g. 1513. Taj je blagdan u XVII. stoljeću bio proširen na čitavu Španjolsku kao i na Napuljsko Kraljevstvo. Nakon izvojevane pobjede nad Turcima kod Beča papa Inocent XI. Proširio ga je na cijelu Crkvu. Tako je to ostalo sve do posljednje reforme kalendara kad se opet slavi samo u mjesnim Crkvama. Kako je taj blagdan u našem narodu još uvijek prilično uvriježen, mi ćemo ga i dalje pobožno slaviti na današnji dan. Neka što boljoj našoj proslavi Imena Marijina pomognu i naše zajedničke molitve Majci Boga i čovjeka – Spasitelja našega Isusa Krista.

Sve Marije danas slave imendan. Od srca čestitamo!

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor crkve Presvetog Trojstva iz Otočca, predvođen prof.Brankom  Bernardi za orguljama.

B.I.B.