Joso Mraović – lički Tuđman pušten iz zatvora

0

‘Lički Tuđman’, tj. Joso Mraović, koji je 2005. godine uhićen pod sumnjom da je silovao Amerikanku Ilishu Jarrett, tadašnju košarkašicu Gospića, na prvom je suđenju oslobođen nakon antologijske presude gospićkog suca Branka Milanovića koji je napisao da se stavljanje prsta u anus treba shvatiti kao rukovanje. Zbog te je presude nastala i fraza ‘ličko rukovanje’. No Vrhovni je sud takvu presudu ukinuo te vratio proces na sud u Rijeku, gdje je Mraović osuđen na tri godine zatvora. Razmatajući žalbu, vrhovni su suci smanjili kaznu na dvije godine

Joso Mraović na koncu je izašao iz zatvora četiri mjeseca ranije, odnosno nakon odsluženih dvadeset mjeseci. Mraović je kao slobodan čovjek jučer u krugu svojih prijatelja proslavio 63. rođendan.

Unatoč brojnim političkim prepucavanjima s gospićkim političkim ocima, poglavito potpredsjednikom Vlade RH Darkom Milinovićem, Mraović ima poklonike među Gospićanima. O tome svjedoče i brojne poruke podrške koje je primio. Postoji i medijski interes za Mraovićem: naime, u petak bi trebao na OTV televiziji pričati o svojim danima provedenim u zatvoru, ali i o trenutačnim političkim prilikama u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Liku i ličke političare, predvođene potpredsjednikom Vlade Darkom Milinovićem i gospićkim gradonačelnikom Milanom Kolićem.

Dražen Prša / T-portal