Kada krene maslačak, krenut će i smrčak!

0

Na TOP-listi najtraženijih gljiva uvijek se ističu vrganj, blagva, lisičarka, pečurka, bukovača, sunčanica, topolovka…. Ipak, po mnogima u društvu najboljih svakako se mora naći smrčak koji jedini od ovih vrsta „ljubi“ proljeće. Beru ga tek rijetki jer smrčak malo tko otkupljuje i ova gljiva ima malu težinu. Ali zato ima okus bez premca!

Najpoznatiji lički gljivar svakako je prof. Ivan Golac iz Gospića, ujedno jedan od rijetkih koji bere tartufe. Pitali smo ga za smrčke.

-Za smrčke je još rano jer je hladno. Berem ih svake godine u vrijeme kada procvjeta maslačak, dakle kada još malo otopli. To se  uvijek poklapa s prvim danima mjeseca travnja. Prije toga vremena smrčke nećete naći, rekao nam je Ivan Golac.

Ova gljiva pomalo raste u živicama, na proplancima i na rubovima šuma. Nigdje nije masovan, osim možda u Laudonovom gaju na Krbavskom polju. Zato ova šuma svakoga proljeća okuplja mnoštvo gljivarskih gurmana u potrazi za skromnim i jedinstvenim smrčkom.

L.O.