Kako oživjeti tržište nekretnina ?

0

Tržište traži dugoročnu strategiji, a glavi je problem višak ponude nad potražnjom.
Građevinski bum koji smo doživjeli prije 6-7 godina donio je sa sobom i dosta negativnosti, koji danas koče ovu branšu. Treba računati da će ovaj problem ostati vidljiv u srednjoročnom razdoblju, odnosno teško je implementirati brza i efikasna rješenja. Ipak, značajnije dinamiziranje prodaje ne treba očekivati sve dok raste nezaposlenost, pogotovo u segmentu mladih ljudi koji su ciljani segment Vladinih mjera Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Promjena zakona trebala bi donijeti nove pozitivne pomake i pozitivne impulse. Vladine mjere trebaju utjecati na zalihe neprodanih stanova. Vlada treba imati jasnu stambenu politiku s cijelim nizom mjera. Poboljšanje u sektoru građanstva vidjet će se tek 2013. godine, a prvi znakovi sredinom 2012.godine. Bolja vremena za tržište nekretnina doći će zajedno s jačim gospodarskim oporavkom a cijene nekretnina će ubuduće rasti samo kvalitetnim nekretninama na dobrim lokacijama, zbog čega će doći do znatne segmentacije tržišta.

Dva su načina da se tržište pokrene i to znatan pad cijena i/ ili izlazak Hrvatske iz gospodarske krize. Potražnja za nekretninama je pala jer je kriza stvorila psihološki strah mogućih kupaca. Kupci su podigli svoju razinu poznavanja i razumijevanja tržišta nekretnina, kao i tržišta novca, odnosno kreditiranja.

Unatoč padu cijena nekretnine se ne prodaju, a atraktivno postaje skupo.

Cijene nekretnina u Ličko-senjskoj županiji

Kako u posljednje vrijeme imamo silnih natpisa kako cijene nekretnina rastu, u agenciji Lika nekretnine d.o.o iz Otočca kao vodećoj agenciji u županiji, a koja je član Vijeća Udruženja agencija za nekretnine pri HGK i član Odbora za medije, a sve kako bih pravodobno informirali javnost, potencijalne kupce, investitore i ulagače na ove naše prostore, odgovorno tvrde da takve priče ” ne drže vodu “.

Oglašene cijene svakako i u svim prilikama su manje za 20 – 30 % od oglašenih cijena u dnevnom tisku ili internet portalima. Većinom se oglašavaju uvijek iste nekretnine po istim cijenama.

Evo nekih primjera o tome:

Oglašene cijene …..

U Senju stan od 1350 €/m2 prodan po cijne od 1100 €/m2
U Senju stan od 1300 €/m2 prodan po cijeni od 1100 €/m2.
U Karlobagu apartman od 1390 €/m2 prodan za 1200 €/m2.
U Karlobagu stan od 1300 €/m2 prodan za 1100 €/m2.
U Otočcu kuća od 80.000 € prodana za 50.000 €.
U Otočcu – Založnica kuća od 55.000 € prodana za 45.000 €
U Čovićima – Otočac , kuća od 110.00 € prodana za 70.000 €
Na Plitvicama – Ličko Petrovo Selo devastirana kuća u Domovinskom ratu 15.000 € prodana za 9.000 €
U Senju kuća 220.000 € prodana za 180.000 €
U Gospiću – stan od 1100 €/m2 prodan za 900 €/m2.
U Gospiću poljoprivredno zemljište – oglašena cijena 3€/m2 prodano za 1€/m2
U Prizni kuća 120.000 € prodana za 102.00 €.

Ovo je realnost ( kupoprodajni ugovori u agenciji – svima na uvid koji ne vjeruju )

Prvo tromjesečje ove godine svakako je bolje nego prvo tromjesečje prošle godine…..

U agenciji Lika nekretnine specijaliziranoj za promet nekretnina, istraživanje tržišta i poslovno savjetovanje ističu da ih raduju novi projekti u Otočcu, Gospiću,Senju i Korenici o gradnji novih stambeno-poslovnih objekata.

/ bib /