Kako pomoći slijepim osobama znaju i senjski vrtićki mališani

0

U sklopu Međunarodnog dana bijelog štapa koji se obilježava 15. listopada svake godine, mališane Dječjeg vrtića Travica u Senju, i to one najstarije dobi između 6 i 7 godina, već tradicionalno je posjetio Branko Čuić, predsjednik Društva slijepih i slabovidnih osoba Ličko – senjske županije.

Oglas

Cilj druženja bio je kroz razgovor educirati djecu o potrebama slijepih i slabovidnih osoba te ih podučiti kako moraju postupiti kada u prometu susretnu osobu koja ima bijeli štap, naočale i nesigurno se kreće. Gospodin Čuić je vrtićare upoznao i s Brajevim pismom objasnivši im kako je riječ o najpraktičnijem pismu kojim se služe slijepi te kako su osjetila sluha i opipa dobro razvijena kod takvih osoba i najviše im pomažu pri kretanju, spoznavanju predmeta oko sebe i raspoznavanju ljudi.

„Djeca od malena moraju njegovati poštovanje prema slijepim i slabovidnim osobama, naučiti kako će pomoći takvim osobama kada ih susretnu na ulici i to je zapravo svrha tradicionalnog druženja gospodina Čuića i vrtićkih mališana.“,rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Travica Dubravka Glavaš.

Za uspomenu na druženje kao i u znak zahvalnosti što ih je poučio kako se ponašati u blizini slijepe ili slabovidne osobe, djeca su gospodinu Branku uručila prigodni poklon.  Riječ je o slici koju su sami izradili, a na kojoj je prikazan morski motiv koji se može osjetiti i prstima.

A.P.