Kamere na Plitvičkim jezerima otkrivaju bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta

Na Plitvičkim jezerima, jednom od najljepših i najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, kamere-fotozamke su postale ključan alat u istraživanju i praćenju raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta.

Kamere u Nacionalnom parku Plitvička jezera, koje su prvi put službeno korištene 2011. godine u sklopu projekta „Šumske koke NP Plitvička jezera – rasprostranjenost i utjecaj turističkih aktivnosti“, postale su standardnom opremom za provođenje projekata i redovni monitoring Stručne službe Parka. Kamere su najčešće postavljene u istraživanjima velikih zvijeri, poput vuka, risa i medvjeda.

Nastavak ispod oglasa

Zahvaljujući mreži kamera koje pokrivaju cijeli prostor Parka, stručnjaci dobivaju informacije o lokacijama koje životinje često koriste, što im pomaže u postavljanju klopki za obilježavanje životinja GPS ogrlicama. Kamere pružaju uvid u prisutnost, brojnost i migracije raznih životinjskih vrsta u Parku, čime se doprinosi razumijevanju bogate raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta.

Fotografije s kamera pohranjuju se u baze podataka, a služe kao temelj za daljnje analize i istraživanja, što omogućuje bolje upravljanje i zaštitu prirode u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Snimke životinja koje su zabilježile kamere već su izazvale pažnju javnosti, a među zadnjima je snimljen i rijedak ris.

L.O.