Karlobag ne poznaje poraz

Dan Općine Karlobag i blagdan Svetog Karla Boromejskog, zaštitnika Karlobaga, započeo je jutros polaganjem vijenaca na centralni križ. Poginulim hrvatskim braniteljima i brojnim žrtvama za hrvatsku neovisnost odali su načelnik Općine Ivan Tomljenović i njegov zamjenik Boris Smojver. Uslijedili su vijenci članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i načelnika Policijske postaje Karlobag Marka Došena. Riječi molitve za sve žrtve predvodio je vlč. Josip Grivić.

U OŠ Karlobag je povodom blagdana Svetog Karla održana priredba na kojoj su osmoškolci izveli raznovrstan program satkan od recitacija, pjesme, plesa i  igrokaza. Vrhunac svečarskog ozračja bila je sjednica Općinskog vijeća koju je predvodila predsjednica Mirjana Blašković. U  uvodnom je dijelu svečane sjednice predsjednica Blašković govorila je povijesti Karlobaga, gradića koji je nekoliko puta gotovo nestao sa lica Zemlje, ali se zahvaljujući upornosti i hrabrosti svojih žitelja uvijek nanovo podizao iz pepela. Načelnik Ivan Tomljenović taksativno je naveo najvažnije detalje aktivnosti Općine Karlobag u proteklih godinu dana.

Nastavak ispod oglasa

Kada država postane maćeha

Načelnik Tomljenović je nakon upućenih čestitki povodom Dana općine istaknuo brojke koje su najbolji pokazatelji stanja u svakoj jedinici lokalne samouprave.

-Proračun nam je za ovu godinu iznosio 8.8 milijuna, sa izdacima od  8.4 milijuna kuna. Nebrigom ove Vlade naša je općina izgubila oko milijun kuna jer smo isključeni iz brdsko –planinskih područja, pri čemu nam se promijenila osnovica poreza na dohodak. Nadalje, država nas je isključila iz ingerencije nad nekadašnjom vojnom bazom u Lukovom Šugarju kako bi se izbjeglo plaćanje komunalnih naknada u iznosu od 840 tisuća kuna. Još 2010. godine resornom smo Ministarstvu uputili zahtjev za raspolaganje dijelom vojne imovine, ali  odgovor nismo ni danas dobili. Naši su  mještani ostali bez znatnih sredstava jer su ostali bez povrata poreza. Sve ovo trebalo se odraziti na uvođenje prireza i poskupljenja komunalnih naknada. Unatoč svemu uspjeli smo zadržati razinu socijalne skrbi, bez novih opterećenja mještanima i poslovnim subjektima. Nismo mogli ostvariti sve zacrtane projekte, ali smo ipak uspjeli   uložiti u nerazvrstane ceste 200 tisuća kuna. 50 tisuća stajalo je osvjetljenje šetnice, a za uređenje plaža i javnih površina uloženo je više od 200 tisuća kuna. nastavili smo uređivati Bašku dragu, izgradili smo novu kapelicu Barić Dragi, gdje je uređeno groblje i sanirana riva. Uštedjeli smo jer je radove uglavnom izvodilo naše komunalno poduzeće „Vegium“. Uređena je stara škola na Baškim Oštarijama koja je postala hostel, uređen je restoran i smještajni kapaciteti, uskoro će ponovno s radom krenuti skijalište, jedino u Lici. Ove godine radit će dvije nove staze. Uvodimo i rekreacijsko jahanje i mogućnost vožnji kočijama i saonicama. Nismo zakinuli niti naša 24 stipendiste. Ova je turistička sezona za nas bila odlična i podaci naše Turističke zajednice govore o porastu broja noćenja za 8% u odnosu na lani, što je najbolji rezultat u povijesti Karlobaga. U različite socijalne programe uložili smo oko 350 tisuća kuna i unatoč spomenutim kvotama koje nam je nametnula država, rekao je načelnik Ivan Tomljenović koji je spomenuo i Baško ljeto, niz manifestacija koje su svojom raznolikošću znatno utjecalo na zadovoljstvo gostiju ovoga mjesta. Na kraju današnje svečanosti javno priznanje za doprinos u turizmu dobio je hotel „Velinac“  vlasnika Milana Vrkljana, a priznanje je preuzeo voditelj objekta  Stipe Jelinić. U večernjima satima svetu misu u župnoj crkvi predvodio je krčki biskup fra. Ivica Petanjek.

H.J.