Karlobag – Skupština Sindikata novinara Hrvatske

Predsjednica  Sindikata novinara Hrvatske, Gabrijela Galić, na redovnoj skupštini koja se održala ovaj vikend  u Karlobagu kazala je da je “sve teže zaštititi radna i socijalna prava novinara u Hrvatskoj”. Galić je tom prilikom kazala da se u mnogim redakcijama smanjuju ili ne poštuju prava zaposlenih jer su pritisnuti financijskim problemima pa gotovo i nema medijske kuće bez potrebe za pojačanim sindikalnim angažmanom.

Sindikalci su upozorili i na sve veći problem koji se odnosi na rad novinara na temelju ugovora o djelu i u tzv. RPO sustavu (registar poreznih obveznika). Galić je kazala da Sindikat može utjecati na promjenu tih trendova dok se vodi rasprava o izmjenama zakona o oporezivanju dohotka.

Nastavak ispod oglasa

“Novinari internetskih portala tretirani kao potrošna roba”

Na skupštini Sindikat je posebno naglasio problem novinara internetskih portala koje “poslodavci tretiraju kao potrošnu robu, ali koji su se polako počeli sindikalno organizirati, što daje prve rezultate”.

Sindikalni povjernici izvijestili su i o mnogim smanjivanjima plaća, otpuštanjima ili prijetnjama otkazima u mnogim medijskim kućama te o nepoštovanju kolektivnih ugovora, poput smanjenja ili izostanka božićnica, regresa i drugih materijalnih prava.

SNH je Hrvatskoj udruzi poslodavaca dao rok do 31. ožujka 2011. godine u kojem bi se trebao sklopiti granski kolektivni ugovor na nacionalnoj razini. Ako do njega ne dođe u tom roku, Sindikat je zaprijetio industrijskim akcijama pa i štrajkom.

Tekst: I.Ka.
Foto: D.P.