Karlobaški šahisti spremni

0

U županiji djeluju 3 šahovska kluba ŠK “Velebit” iz Senja član I b lige, ŠK Karlobag II i ŠK “Gacka” iz Otočca III lige, međutim ove godine samo će kadeti ŠK Karlobaga na državno prvenstvo. Ove godine prvenstvo se odigrava u hotelskom kompleksu “Solaris” kraj Šibenika i očekuje se rekordan broj igrača, članova nekih od 233 registrirana šahovska kluba u Hrvatskoj. Međutim da bi kadeti uopće mogli igrati na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske, kako se ono službeno zove, u konkurencijama 9,11,13 i 15 godina, trebalo je proliti mnogo znoja i truda. Ovaj će puta Karlobag zastupati 4 kadeta, Silvio-Franolić Kukina nastupati će u konkurenciji kadeta do 9 godina, dok će trojica Bruno Farkaš, Josip Miškulin i Damir Dobrijević nastupiti u konkurenciji do 13 godina. Naravno svi su oni đaci osnovne škole iz Karlobaga.
Da bi uopće, kadeti mogli na takvom jednom prvenstvu nastupati, mnogo se moralo raditi, a u posljednja 3 mjeseca i svaki dan. No, to je dužnost svakog kluba, imati podmladak, onda je sve opravdano.  Šah je lijep sport(iako ga neki u sport i ne svrstavaju) međutim, oni koji ga igraju kad ga iz malih nogu zavole ne puštaju ga cijeli život.  Za njih je šahovska partija “fantazija” u pravom smislu riječi, osjećaj takve ugode da to oni koji se ne bave tim sportom jednsotavno nikada neće shvatiti.  A kad se pobijedi, onda se ta ugoda podebljava, nema tih novaca kojim se  može platiti. I poraz je sastavni dio igre, samo sa razlikom da se svaki poraz zaboravlja poslije prve slijedeće pobjede, koja se pak trajno pamti.
Zato “usaditi” djeci ljubav za ovom plemanitom igrom, velika je stvar, nije lako ali trud će se jednom isplatiti, ako sada ne bude nekog značajnijeg uspjela, biti će ga dogodine..

Oglas

M.K.