Karlobažani hodočastili sv. Leopoldu

0

U subotu rano ujutro u tri sata 50 hodočasnika iz Karlobaga, Cesarice, Lukova Šugarja i par gostiju iz Zagreba se uputilo na hodočašće u Osijek, Vukovar, Aljmaš i Đakovo. Hodočasnici su posjetili nacionalno svetište sv. Leopolda u Čepinskoj ulici u Osijeku gdje su u  11,00 prisustovali  sv. misi koju je predvodio dekan uz pratnju pjevačkog zbora iz Splita.

Drugog dana hodočašća su posjetili poznato Marijino svetište u Aljmašu koje je za vrijeme Domovinskog rata bilo okupirano a crkva srušena do temelja. Marijin kip je kasnije pronađen s manjim oštećenjima, i uz posredovanje Branimira Glavaša i domaćeg župnika Ante Markića donesen je u Osijek gdje se čuvao i častio sve do povratka 1. kolovoza 1998. Od tada je započela nova povijest svetišta – gradnja nove crkve, i obnova svega porušenog.

Došavši u Aljmaš hodočasnike iz Karlobaga je lijepo dočekao domaći župnik vlč. Ante Markić rodom iz Hercegovine. Prije mise ispričao je ukratko povijest mjesta i svetišta. Nakon toga vođa puta fra Josip Grivić u znak pažnje darovao mu je svoju knjigu Novo Virje.

Iako je cijeli dan lagano kišilo ,nakon svete mise u Aljmašu hodočasnici su krenuli za Đakovo vidjeti ljepote Đakovačke katedrale za koju reče papa Ivan XXIII da je najljepša crkva između Venecije i Carigrada. Katedralu je dao izgraditi biskup Juraj Strossmayer (1866. – 1882.).

– Mnogima će ovo hodočašće ostati u trajnom sjećanju. Zašto? Puno se obišlo, slavilo, molilo i pjevalo a i društvo je bilo od puta koje se zna veseliti i slaviti Boga. Većina me pitala: A kad ćemo ponovo ići? Odgovorih: Sve ovisi o vama.!! Bogu hvala, hvala i sv. Leopoldu, Gospi Aljamaškoj, ta njima smo se stavili pod okrilje i zaštitu da nas prate na putu I doista smo se sretno vratili. Svoje utiske i doživljaje rado ćemo pričati drugima, da nam je bilo lijepo i nezaboravno. Ne žalimo ni vrijeme ni novac, isplatilo se vidjeti, kazao nam je župnik fra Josip Grivić.

LO