Katolički scauti iz Njemačke na misi u Otočcu

0

Danas 01.kolovoza, na 18.nedjelju kroz godinu, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu svetu misu u 11 sati predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić župnik i generalni vikar biskupije. Za vrijeme svete mise u zajednicu krštenih primljena je Mia-Marija Kostelac iz Otočca.

Mons.Šporčić u svojoj propovjedi je kazao: Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.

Iz današnjeg Evanđelja mogao bi netko zaključiti, da Isus želi ukinuti bogatstvo i bogataše.

Na svijetu neka ostanu samo siromasi.Ali Evanđelje to ne veli. Ako bogatstvu nije kumovala krivica, ako nisi nikoga iskoristio, ako si došao do imetka poštenim putem, marljivošću i poduzetnošću – zašto ne bi smio biti bogat? Nije svaki imetak nepravedno stečen i za svako siromaštvo ne smijemo teretiti iskorištavanja.

Pogrešno bi bilo zaključiti iz Evanđelja, da će svakog bogataša snaći nagla smrt. Sigurno je samo, da će smrt doći, pa bila ona nagla ili polagana, u mladosti ili u kasnijim godinama. Za bogataša smrt dolazi u svakom slučaju prerano.

Isus ne kori čovjeka zbog imetka. Kori ga, zašto se zemaljskim bogatstvom, kojega ima, ne pobrine, da bude bogat u Bogu. Tu, u tom retku je osnovna misao i nauk Evanđelja. Bit je u tome, da je taj čovjek sav usmjeren samo na sebe i na svoj imetak, a ništa prema Bogu i bližnjemu.

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni pjevački zbor a za orguljama je bila č.s.Cecilija Pleša profesorica glazbe, vokalna solistica – mezzosopranistica , te umjetnička voditeljica komornog ansambla Collegium pro muzica sacra iz Zagreba, rođena u Ramljanima kraj Otočca.

Na svetoj misi bili su prisutni i grupa katoličkih scauta – izviđača iz Njemačke – Deuteschlanda.

I.B.