Kavezi pokidani, more čini svoje

1

Lukobran luke u Karlobagu ovih dana „ukrašava“ poveći predmet. Riječ je o  plastičnoj cijevi duljine 10-ak metara, tj.povećem komadu tvrde plastike koji bi mogao u srazu s manjim barkama uzrokovati njihovo oštećenje ili oštećenje motora. Ovo nije prvi slučaj jer se slično dogodilo i početkom ljeta. Ribari i nautičari su isto vidjeli i na otoku Pagu, na sprudu okrenutog prema  Karlobagu. O čemu je riječ?

Od mještana Karlobaga doznajemo kako su zimske bure pokidale vezove 6 plutajućih kaveza za uzgoj ribe u Barić Dragi. Dijelove  slomljenih plastičnih cijevi bura je odnesla na Pag, a dijelove što povremeno izrone pokupe ribari. Pokušali smo doznati tko je kriv za ovaj eko-sigurnosni incident. Vlasnik uzgajališta bila je tvrtka „Salmo trota d.o.o.“ iz Čavla. Telefonski broj naveden u referencama tvrtke  ne koristi se. Preko službe informacija dobivamo broj telefona u Zagrebu, ali se ni tamo nitko nije javio. Od zamjenika načelnika Općine Karlobag doznajemo kako su Lučka uprava i komunalno poduzeće „Vegium“ iz Karlobaga uklonili komade konstrukcije koji su prvi puta dovezeni u luku. Učinit će to ponovno.

-Sigurnost plovila mora biti na prvom mjestu, a uz to je nedopustivo da veliki komadi  tih pokidanih konstrukcija plovećih kaveza zagađuju more, rekao nam je kratko  Boris Smojver, ne želeći ulaziti u dubinu cijele priče. Od mještana Barić Drage doznajemo kako se „nitko nije ni počešao što su kavezi pokidani. Odnila ih bura i potopilo more“! Tvrtka „Salmo trotta“ ostala je bez koncesije za uzgoj ribe, pa se čini da ih nije bilo previše briga niti za plutajuće kaveze. Kako smo već naveli, detalje od njih samih nismo uspjeli doznati. Pokušat ćemo ponovno. Do tada će drugi skrbiti i zbrinjavati opasni otpad što svako malo ispliva na površinu mora, nošen morskim strujama, valovima i vjetrovima.

H.J.