Kiša, snijeg i jak vjetar otežavaju promet

0

Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za nedjelju u kojoj se očekuje promjenljivo vrijeme s mjestimičnom kišom i snijegom u najvišem gorju. Na području Dalmacije, kiša će biti česta, osobito ujutro, praćena grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 9 i 13 stupnjeva Celzijusovih, dok će na istoku i jugu Hrvatske biti nešto viša.

Uz to, jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar puhat će umjereno do jako, dok će u Dalmaciji biti umjereno do jako jugo i istočni vjetar. Na sjevernom Jadranu očekuje se jaka, mjestimice i olujna bura, koja će se do večeri proširiti prema jugu. Ovaj jak vjetar otežava promet na autocestama A1 i A6, gdje se prometuje usporeno između tunela Sveti Rok i čvora Posedarje te između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.

Hrvatski auto-klub (HAK) izvijestio je da je zbog vjetra zabranjen promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok (Draga) i Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga. Također, na nekim cestama dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom. Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu te osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom.

Uz zabranu prometa, vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8).

L.O.