Kod Lovinca vukovi zaklali bređu magaricu i pule

0

Zadnjih dana učestalo slušamo o napadima vukova na stoku diljem Like. Još je svima u sjećanju nedavni masakr kada su vukovi nedaleko od Udbine skrivili smrt 211 ovaca i janjaca. U javnosti se gotovo niti ne zna za povremene napade u kojima stradaju ovce. Zadnji napad u predjelu Lovinca znakovit je po mnogo čemu.

Jasmin Pjanić iz sela Kik kod Lovinca marljivi je stočar koji je, uz ostalo, na svojem OPG-u čuvao i poveće stado magaraca čiji vlasnik živi u Rijeci.

-Sinoć su vukovi napali magarce i zaklali jednu magaricu i jedno pule. Magarica je bila bređa pa je ukupna šteta do 10 tisuća kuna. Možda to ne bude konačno jer je jedna magarica nestala bježeći u strahu pred čoporom. Preostale smo magarce  zbog sigurnosti morali premjestiti  u Dalmaciju, rekao nam je Jasmin. Ovaj iskusni uzgajivač odmah je postupio po zakonu i pozvao vještaka iz Hrvatskih šuna Gračac da utvrdi štetu. Nedvojbeno je utvđeno da su magarce napali vukovi.

Prije kojih mjesec dana započela je lovna sezona pomoću prigona psima. Uoči svakog lova lovnik ili predsjednik Lovačkog društva obavezno upozorava lovce kako se puca samo na veprove i nazimad, odnosno lanjske mladunce  divlje svinje. Kazna za ubijenog vuka je 50 tisuća kuna. Ako je suditi po sve brojnijim napadima ovih predatora čini se da su u Lici i dijelovima Dalmacije odavno premašili kvote kojima barataju u Ministarstvu okoliša RH. Prema njihovoj procjeni u Hrvatskoj obitava nešto više od 200 vukova okupljenih u 50-ak čopora.

M.S.