Koliko glasova vrijedi 1 promil?

0

Novi varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, uz Radimira Čačića zvijezda HNS-a u tom gradu, baš kao ni njegov stranački kolega, nema „sreće“.

Čovjek je na Martinje sjeo u službeni automobil, Audi A6, i u petak navečer prouzročio lakšu prometnu nesreću u Varaždinu. Budući da je vozio službeni automobil, znači da se čovjek službeno vozio. Kao savjestan i odgovoran gradonačelnik, koji je i postao gradonačelnikom zahvaljujući podršci Kukuriku koalicije i njene druge perjanice, Varaždincima dobro poznatog Radimira Čačića, kojima je odgovornost, savjesnost i štedljivost iznad svega, sigurno nije službeni automobil rabio u privatne svrhe. Očito je, dakle, nesebično izvan radnog vremena radio za boljitak Varaždina.

Kak bi Varaždinci rekli, „celega“

To je sigurno pokupio od stranačkog kolege i mentora Čačića, koji je isto tako nesebično jednog vikenda, žrtvujući svoje slobodno vrijeme, jurio u Budimpeštu. I Čačić je vozio službeni automobil, stranački Volvo, dakle možemo slobodno reći kako je išao na posao. O kakvom se poslu radi, nismo uspjeli saznati, niti od njega, niti od njegove glasnogovornice, koja nam je detaljno objasnila teško psihičko stanje u kojem se Čačić nalazi zbog toga što je nemarom skrivio smrt dvoje mađarskih građana. Vjerojatno je išao obnoviti tradicionalno dobre veze Narodnjaka i Mađar(on)a. Da, usput, ljepuškasta glasnogovornica nam nije rekla ni da li je Radimir Čačić bio sam u automobilu.

Vratimo se nazad gradonačelniku. U čemu je njegov grijeh? Samo u tome što je pijan vozio. Ne pripit, nego pijan. Izmjereno mu je, 1,58 promila alkohola u krvi, dakle tri puta od dozvoljene količine, što se medicinski tretira kao „teško pijanstvo“. Obzirom na konstituciju gospodina Habuša, jasno je da nije popio koji gemišt već koju litru. I to kak bi Varaždinci rekli, „celega“.

Izjava bez glasnogovornice

Kao svježi gradonačelnik, očito je da g. Habuš još nije imao vremena izabrati si glasnogovornicu (ili glasnogovornika), pa je sam objasnio slučaj. Naravno, nije rekao da je službeni automobil rabio u privatne svrhe, pokušao je minorizirati količinu popijenog alkohola, ali je i još jednom pokazao svoj istančani senzibilitet za štednju i svoj grad. Rekao je, naime, da njegova ostavka ne bi bila u interesu građana Varaždina, te da njegovu manju nezgodu politički protivnici nastoje iskoristiti u predizborne svrhe. Zaista dirljivo. Zato pripremite, štovani čitatelji, maramice i pročitajte što je toga još izjavio gradonačelnik Habuš:

„Iako sam svjestan da se ovakve situacije događaju, bio je to trenutak moje nesmotrenosti, a moj posao i odgovornost prema Gradu obvezuje me da o svim izvanrednim okolnostima, kao i ovoj, izvijestim građane grada Varaždina. Ispričavam se zbog nastale situacije, a vezano uz prometni prekršaj koji sam počinio, postupit ću sukladno rješenju prometne policije.“

Ima očito g. Habuš „dobrog“ učitelja. Toliko osebujnih stilskih figura teško je smjestiti običnim smrtnicima u samo dvije rečenice. Izjava počinje s „Iako sam svjestan da se ovakve situacije događaju“. Da, događaju se, baš kao što se nažalost događaju i krađe, ubojstva, silovanja… Ali ne događaju se baš svakome, ako mi obični smrtnici smijemo usput i skromno primijetiti. Nadalje, gradonačelnik kaže da je to bio „trenutak nesmotrenosti“. Drugim riječima, trenutak nesmotrenosti je – piti satima. Osim ako trenutkom gradonačelnik ne smatra sam čin prometne nezgode. U tom je pak slučaju očito problem tek sama prometna nezgoda, a ne i vožnja u jako alkoholiziranom stanju službenim vozilom Audi A6.

Što je točno u slučaju ove dvojbe naslućuje se iz nastavka gornje izjave: „a vezano uz prometni prekršaj koji sam počinio, postupit ću sukladno rješenju prometne policije“. Dakle, da nije bilo prometnog prekršaja, sve bi bilo u redu, i uporaba službenog vozila u privatne svrhe i vožnja u stanju pijanstva. Zato se treba zamisliti na tim što je ostalo, odnosno kakav je to divljenja vrijedan građanin koji će čak „postupiti sukladni rješenju prometne policije“! Čovjek zna i može drugačije, poručuje, ali, eto, žrtvovat će se i ne će pribjeći drugim dostupnim mu sredstvima.

Budući premijer i potpredsjednik

Oglasili su se i čelnici Kukuriku koalicije, Zoran Milanović i Radimir Čačić. Obojica nisu krili svoju poslovičnu oštrinu prema devijacijama u vlastitim redovima, iza koje isto tako slijedi poslovična odluka kako ipak nisu ni za kakve eksplicitne sankcije. Bit će dovoljni kritika i stara dobra samokritika. Tako je Milanović cijeli slučaj prekrasnom misaonom parabolom smjestio u kontekst predstojećih izbora i svečano obećava: „Ukoliko budem predsjednik Vlade takvo ponašanje ni na kojoj razini ni od koga neću tolerirati i za njega imati razumijevanja. To vrijedi za sve”. Izjava vrijedna strahopoštovanja i koja bez krzmanja svima otkriva pravog krivca – aktualnu Vladu koja je cijelom slučaju zapravo izravno kumovala toleriranjem i razumijevanjem.

Radimir Čačić se naravno složio se s Milanovićem: “Takvo ponašanje se ne može tolerirati. Ovo je jedna nedopustiva pogreška koju si gradonačelnik jednog grada, i ne samo on, ne smije dopustiti”, No, dodao je kako „ovog trenutka ne će tražiti da Habuš odstupi s mjesta varaždinskog gradonačelnika, kao ni s izborne liste u trećoj izbornoj jedinici na kojoj se Habuš nalazi, a koja je, dodaje čelnik HNS-a, usuglašena prije deset dana odlukom Izvršnog odbora i kao takva je nepromjenjiva.“

Odista je strašno pročitati koliko su uznevjerenom Čačiću i Izvršnom odboru HNS-a ruke zbog izbora vezane te se iskreno nadamo da će to glasači dodatno znati honorirati. Čačić je nadalje istaknuo i „kako će Habuš pak svojim biračima u idućih godinu i deset mjeseci morati dokazati da je svjestan svoje pogreške“. Zvuči poznato? Nije ni čudno, jer je jedan od prvih poteza predsjednika Mesića, koji je došao upravo iz redova HNS-a, bilo pomilovanje dvoje splitskih dilera droge, od kojih je jedan bio nećak supruge tadašnjeg premijera Ivice Račana. Mesić je tada rekao da ih je puštanjem i zatvora još teže kaznio, jer će morati paziti da ne ponove svoje djelo. Može li zato biti veće i surovije kazne od ove koje su doživjeli splitski dileri i koju će sada doživjeti i HNS-ov gradonačelnik?

Zato ne krijemo kako su nas obojica, i predsjednik i potpredsjednik Kukuriku vlade dirnuli u samo srce. Možda čak ovaj puta i nešto više Čačić zato što sam ima toliko iskustva i s prometnim prekršajima, ali i s bježanjem s mjesta nesreće. Što ćete, čovjek se možda ne snalazi u prometu, ali to zna srećom višestruko naplatiti u političkoj areni. Uostalom, i sam je nedavno skromno otvorio dušu hrvatskoj javnosti i napokon priznao, baš pred izbore, kako je njegovo prirodno okruženje izvršna vlast. Ovakvom političkom šarmu hrvatski glasači odista ne bi smjeli odoljeti početkom sljedećeg mjeseca, već trebaju glasno reći, po varaždinski, „Ima praf!“

A tko ima vlasatitih političkih ambicija u Hrvatskoj, demižonku pod ruke i sjedaj u auto, ravno po HNS-ovu članku iskaznicu. Uspjeh zagarantiran. Hik. Živjeli!

D. J. L.